Od izlaska nove 5.0-verzije, WordPress ima novi default content editor. Nazvan WordPress Gutenberg editor tokom razvoja, "Gutenberg" je sada samo "WordPress editor" ili "blok editor" da budemo precizniji. Novi blok editor donosi sa sobom potpuno drugačiji pristup kreiranju sadržaja u obliku blokova (otuda i ime…). U ovom tekstu ćete naučiti šta su to blokovi, kao i druge funkcije novog urednika, da biste kreirali sadržaj za WordPress sajt. Da li ste ažurirali svoj sajt na verziju 5.0?

Šta je Gutenberg?

Gutenberg je ime projekta za novi WordPress blok urednik, koji je zamenio TiniMCE editor kao default WordPress editor u verziji 5.0. Gutenberg je bio zvanično ime dok je editor bio u razvoju, sada je to samo “WordPress editor blokova” ili “WordPress editor” jer je zvanično deo glavnog softvera. Gutenberg potpuno menja iskustvo uređivanja pomerajući se na pristup zasnovan na blokovima. Dok je trenutni fokus na kreiranju sadržaja, krajnji cilj je da Gutenberg blok urednik "ide dalje od posta u šablone stranica i na kraju, potpuno prilagođavanje sajta." To znači da ćete na kraju moći da izgradite čitav sajt pomoću blokova, uključujući odredišne stranice i druge važne sadržaje.

Da li je Gutenberg deo WordPress-a?

Gutenberg je zvanično objavljen kao deo WordPress 5.0 šestog decembra 2018. godine. Ako ste ažurirali svoj sajt na verziju 5.0, sada bi trebalo da vidite novi blok urednik po defaultu. Međutim, zbog velikih promena koje donosi mnogi WordPress webmasteri su se odlučili da ne ažuriraju sajtove odmah. Iz tog razloga postoji mogućnost da vaš sajt još uvek ne koristi WordPress 5.0. U tom slučaju na vama je da li želite da ažurirate ili ne (iako ne biste trebali predugo čekati zbog performansi i sigurnosnih razloga).

Kako radi WordPress Gutenberg editor

Osnovna uloga Gutenberg editora je upravljanje blokovima. Možda ne znate šta to znači? U suštini, Gutenberg zamenjuje jedno polje za uređivanje WordPress-ovog TiniMCE editora sa mnogo pojedinačnih “blokova”. Ovi blokovi vam omogućavaju da napravite složenije dizajne od onih u starom klasičnom uređivaču. Pa šta je blok? Blok može biti skoro sve. Na primer, možete imati blokove za: tekst, slike, video, dugmiće, vidžeti,  tabele Itd. A ono što je najvažnije je da će programeri moći da kreiraju sopstvene blokove kojima možete pristupiti putem plagina.

Novi editor uvodi blokove. Ranije je sav sadržaj bio u jednom velikom HTML fajlu i za svako poboljšanje su se koristili shortcodes, custom post types, vidgeti i slično. Sada možete da napravite svoj sadržaj baš kao što koristite LEGO kocke.

Da li Gutenberg Page Builder?

Ne baš. Barem ne u svom sadašnjem obliku. Gutenberg će učiniti mnogo lakšim stilizovanje sadržaje kao što su postovi na blogu ili standardne stranice, ali nije zamena za Page Builder-e u sadašnjem obliku. Gutenbergu nedostaju dve bitne stvari:  
- Fleksibilne kolone, iako postoji osnovni blok kolone i neki drugi programeri su stvorili zanimljive blokove.     
- Drag and Drop - novija verzija Gutenberga omogućava vam da preuredite blokove sa povlačenjem i ispuštanjem, ali to još uvek nije free-form kao kod većine Page Builder-a.

Gutenberg blok editor je spreman da eliminiše potrebu za Page Builder-ima za većinu standardnih sadržaja, a takođe stvara jedinstvenu metodu za kreiranje složenijih postova u WordPress-u. Ali kada se radi o izgradnji složenijih stranica, kao što je landing page, verovatno ćete koristiti fleksibilnost koju nude Page Builder-i ( barem u trenutku Gutenbergovog početnog izdanja).

Da li morate da koristite Gutenberg?

Ne morate da koristite novi blok editor i možete nastaviti da koristite prethodni editor. Da biste deaktivirali Gutenberg blok editor i vratili vaš sajt u klasični editor nakon nadogradnje na WordPress 5.0, možete koristiti zvanični Classic Editor plugin.

Gutenberg nije samo novi urednik za WordPress. To je početak nečeg mnogo većeg. Gutenberg postavlja temelje za budući razvoj Wordpressa. Prvo, WordPress će dobiti preuređeni blok editor, nakon čega će se projekat fokusirati na šablone stranica (templejte) i u finalnoj fazi će postati potpuni site customizer.