Na početku na internetu samo nekoliko kompanija kontrolisalo je kako komuniciramo online. Sa porastom popularnosti društvenih medija to se promenilo. Kako najbolje definisati šta su društveni mediji i šta znači plasirati biznis na te kanale.

Društveni mediji su online platforma, veb stranica ili tehnologija koja omogućava pojedincima i kompanijama da komuniciraju i dele informacije javno ili privatno. Pojam društvenih mreža, društvenih kanala i društvenih platformi podrazumevaju istu stvar i koristiti se za opisivanje različitih medijuma koji su namenjeni za interakciju korisnika.
Različite vrste društvenih mreža imaju svoje specifične namene.

Na primer, Yammer je alat za komunikaciju koji se koriste za internu povezanost zaposlenih u kompaniji, što ga čini društvenom mrežom. Pinterest, velika javna platforma koju pretežno koriste potrošači i preduzeća za razmenu slika je još jedan primer društvene mreže. Ono što online prostor čini društvenom mrežom je da postoji aktivna zajednica, i da na njoj korisnici razgovaraju jedni s drugima.

 

Šta je marketing na društvenim mrežama?

Marketing društvenih medija je proces korišćenja ovih kanala kako bi došli do vaše ciljne publike sa relevantnim informacijama i promocijama, izgradnjom poverenja, interakcije i prodaje. Vrhunski restoran koji informiše kako pravi svoja najbolja jela na svojoj Facebook stranici je marketing društvenih medija u akciji. General Electric kada se oglašava na LinkedIn-u kako bi promovisao kulturu svoje kompanije želi da privuče više aplikanata. Ove kompanije koriste društvene kanale da bi privukli pažnju, poslali svoju poruku, promovisali svoje proizvode ili usluge.

Marketing na društvenim medijima je prilika da dođete do ogromne publike kao nikada do sada. Prema statistici, danas ima skoro dve milijarde korisnika u društvenim medijima širom sveta. Premeštaj na marketing na društvenih medija od tradicionalnog marketinga nije učinjen preko noći. To se desilo kada su društveni mediji nastali kao deo evolucije komunikacije na Internetu tokom vremena. Nije bilo razgovora između potrošača sa drugim potrošačima ili potrošačima sa kompanijama u ranoj fazi veba.

Kako je tehnologija napredovala, veb-lokacije kao što su AOL, MySpace došle su do toga da se potrošačima omogući međusobna komunikacija. Sledeći talas je nastao sa nastankom Facebooka, Tvitter-a, Instagrama i drugih vodećih društvenih mreža koje omogućavaju potrošačima da komuniciraju jedni s drugima, kao i da omoguće potrošačima da lakše dođu do preduzeća.

Konačno, komuniciranje putem interneta pomoću društvenih medija postalo je dijalog koji je koristan i potrošačima i brendovima.Korisnici su u mogućnosti da lakše dođu do organizacija koje su im važne, da ih drže odgovornim, koriste službu za podršku i aktivno učestvuju u tome kako se ovi brendovi vremenom razvijaju. Za biznis, društveni mediji pružaju mogućnosti za učenje od povratnih informacija od strane klijenata i istraživanja tržišta kako bi bolje razumeli ko su njihovi klijenti i šta žele.

 

Zašto investirati u marketing na društvenim medijima?

Društveni mediji mogu smanjiti troškove usluga korisnicima, povećati vidljivost marketinških kampanja i koordinirati sa vašim porukama. Društveni mediji će se razvijati u budućnosti, ali jedna stvar je sigurno, gde god postoje online zajednice u kojima potrošači komuniciraju i provode vreme, tu će marketeri pokušavati da pridobiju njihovu pažnju.

Zašto se fokusiranje na marketing društvenih medija isplati za vaše poslovanje. Vaša publika je već aktivna na barem jednom kanalu društvenih medija, a vi imate priliku da ih kontaktirate.

Društveni mediji su mesto gde klijenti provode vreme i pružaju informacije o tome ko su, gde žive. Marketinške kampanje su uspešnije kada su podržane dobrim informacijama. Sa društvenim medijima, imate mogućnost da ciljate demografske podatke koje želite, sa pravim porukama ili oglasima, na osnovu podataka koje su korisnici dali o sebi.

Za razliku od TV reklama, gde poruka mora biti dovoljno široka da bude relevantna za širu publiku, jer targetira sve koji gledaju određenu emisiju. Jedan od glavnih razloga zašto su društveni mediji efikasni u postizanju ciljeva vaše kompanije je to što je vaša komunikacija sa potrošačima personalizovana. Pored podataka i publike, društveni mediji su daleko isplativiji od drugih oblika marketinga. Da budemo jasni, društveni mediji nisu slobodni. Ne košta ništa pokretanje YouTube kanala ili otvaranje Facebook stranice, ali postoje troškovi u smislu vremena i znanja koji su potrebni za vođenje naloga, kao i troškovi vezanih za dizajn i oglašavanje.

Komparativno, možete da dostignete hiljadu ljudi na društvenim medijima za mali deo troškova koje imaju TV spot ili bilbord. Takođe, za razliku od tradicionalnog oglašavanja, možete znati da li je vaša poruka bila korisna pomoću analitike. To ne znači da je marketing na drugim kanalima beskoristan. U stvari, vaši reklamni nastup će dosegnuti vrhunske performanse kada koordinirate sve kanale preko društvenih medija, e-pošte, marketinga na pretraživačima i još mnogo toga.

Korišćenje društvenih medija za plasiranje poslovanja nije lako. Ali ako se vaša organizacija koristiti ove kanale sa svrhom, moći ćete da prenesete svoj marketing na nove visine.