Studio Webi, Danteova 3, Beograd

UX dizajn

UX DIZAJN PODRAZUMEVA I UKLJUČUJU PONAŠANJA, STAVOVE I EMOCIJE KOJE POSETILAC DOŽIVLJAVA !

Više od Web navigacije, kako korisnici komuniciraju !

UX dizajn se bavi ispitivanjem interakcija koje posetioci imaju sa digitalnom platformom. Naglasak je na tome kako je sadržaj grupisan na sajtu. Traži se najbolja organizacija za posetioce.

Korisničko islustvo je više od navigacije prilikom obilaska web sajtova. Analizira se kako korisnici prelaze sa stranice na stranicu unutar sajta. Kako komuniciraju prilikom pregledanja stranica? Da li žele da filtriraju opcije pretraživanja pre pretrage ili nakon toga? Odgovori na ova pitanja diktiraju strukturu vašeg sadržaja.

Korisničko iskustvo podrazumeva ponašanje neke osobe, stavove i emocije u vezi korišćenja određenog proizvoda, sistema ili usluge.

Iskustvo korisnika (User Experience) skraćeno kao UX, analizira celokupnu upotrebljivost i estetsku privlačnost sajta. Web sajtovi sa dobrim UX dizajnom su atraktivni, dobro postavljeni i jednostavni za navigaciju.

Što je sajt lakši za korisnika, to je veća verovatnoća da će ostati na njemu da sazna više o vašem poslovanju.

Sajtovi sa odličnim korisničkim iskustvom koriste i SEO tehnike za angažovanje svojih potencijalnih korisnika, dok istovremeno stvaraju jaku asocijaciju brenda koja prenosi osećaje i poruke korisnicima i čini da se osećaju kao deo zajednice.

Loša korisnička iskustva, s druge strane, imaju sajtovi sa manje-više-starim izgledom, ružnim ili neusklađenim šemama boja i sveukupnim osećajem dezorganizacije i haosa. Neke sajtovi sa lošim UX dizajnom imaju na početnim stranicama previše informacija, stvarajući osećaj nesklada i konfuzije.

Opet, nedostatak informacija na sajtu je takođe simptom lošeg UX dizajna. Loše iskustvo korisnika uključuju i fontovi koji se teško čitaju, stranice koje se ne učitavaju brzo ili ispravno i neprikladno povezane odredišne stranice, postovi na blogu ili galerije fotografija koje vode do 404 poruke.

Posetioci sajta sa lošim korisničkim iskustvom vrlo često pritisnu dugme „back“ i vrate se na rezultate lokalnih pretraživanja u nadi da će sajt konkurencije biti lakši za navigaciju.

Zašto je UX dizajn važan?

Niko ne želi da troši dragoceno vreme pokušavajući da otkrije zbunjujuću, pretrpane stranice. Korisnici koji posećuju sajtove sa nepravilnim UX-om imaju tendencije da jednostavno izađu i potraže drugačije rešenje.

Web stranica sa lošim korisničkim iskustvom može biti izuzetno štetna za vaše poslovanje i može uzrokovati da posetioci koji su možda bili zainteresovani za kupovinu ili prijavu za uslugu vaše kompanije promene mišljenje i istraže konkurenciju.

Da biste zaradili i zadržali postojeće klijente, neophodno je lak pristup vašoj web lokaciji. Ako je neatraktivna, loše postavljena i sadrži niz prekinutih ili nedostajućih veza, posetioci koje ste privukli do vaše stranice brzo odlaze, povećavajući stopu napuštanja stranice.