Studio Webi, Danteova 3, Beograd

Analiza web saobraćaja

Izgradili ste svoje prisutvo na webu, postavili internet prodavnicu, predstavili svoje usluge onlajn. Šta je sledeće? Potrebno je merite Vaše prisustvo na webu da vidite koliko ste uspešni u postizanju ciljeva koje ste planirali da postignete. U tome vam mogu pomoći alati za analizu web saobraćaja. Najpopularniji rešenje je svakako Google analitika.

Šta rade ovi alati? Pomažu da pratite i merite šta posetioci rade na sajtu u cilju postizanja poslovnih strategija. Analitika meri učinak svih vrsta internet marketinga: u okviru pretrage, reklamnog oglašavanja, praćenja mreža… Ona meri posetioce sajta tokom celog procesa posečivanja određenih web stranica, od trenutka kada neka osoba po prvi put poseti sajt do trenutka kada ga napusti.

Web analitika pomaže da izmerite šta se dešava na svakom koraku putovanja posetilaca (customer journey). Kako saznaju za vaš sajt? Sa kojih pretraživačima vas pronalaze i na koje stranice dolaze.

Izrazito važno je i kako posetioci reaguju na sajt, da li stupaju u interakciju kada dođu web sajt. Tu analitika takođe pruža odgovore. Na primer, možete da vidite da korisnici dolaze na neku stranicu u velikom broju ali je napuštaju veoma brzo. To znači da nemaju dobru interakciju i samim tim ta stranica ne ispunjava svoju namenu.

Analitika takođe meri da li korisnici obavljaju zadatke koje želite da postignete. Na primer možda vam je cilj da se što veči broj posetilaca prijavi za Vas email bilten, Ili želite da analizirate koji se proizvodi najviše prodaju u onlan prodavnici. „Konverzija“ je termin koji se koristi da se opiše šta se dešava kada posetilac sajta ostvari cilj. Alati za web analitiku analiziraju veliku količinu podataka o posetiocima i o tome šta se dešava na sajtu. To daje informacija koje vam mogu pomoći da iskoristite konverzije.

Pretraživači su jedan od najvažnijih izvora saobraćaja za većinu sajtova. Možete da pratite da li vremenom dobijate više ili manje tog saobraćaja sa pretraživača. Analitika daje odgovore na sva ta pitanja. Ako Vam pristiže više posetilaca sa pretraživača, super, u suprotnom verovatno treba da preduzmete nešto. Google analitika daje odgovor i koje ključne reči ljudi unose u Google pre dolaska na veb stranice. Ti podaci ne moraju da potiču iz same alatke za analitiku, ali pošto Google analitika može da se integriše sa Google Search Console-om, imate mogućnost vidite takve informacije.

Web analitika može da se iskoristi i za praćenje kampanja za marketing na pretraživaču. Možete da otkrijete koje ključne reči su najbolje za licitiranje, kako da prilagodite oglase da budute efikasniji. Uz pomoću analitike možete da pratite koliko trošite i na šta, kao i da razumete gde trošite najracionalnije.

Ako se pravilno koriste, alati za web analitiku mogu da vam pruže vredne poslovne informacije za postizanje rezultata. Analiza saobraćaja na internetu je važan deo svake onlajn strategije.