Studio Webi, Danteova 3, Beograd

Websajt ili web aplikacija: Koja je razlika?

Koliko ste se puta pitali dok ste na nekoj stranici da li ste na websajtu ili u web aplikaciji? Kladimo se, nikad. Ovo nije iznenađujuće, jer razlika između websajta i aplikacije nije važna stvar za prosečnog korisnika.

Međutim, prednosti websajta ili web aplikacija postaju bitne kada se odlučujete za poslovanje na mreži. Da li želite da proširite samo svest o svom poslu? Ili da korisnici imaju interakciju na web stranicama klikom na dugme i slanjem zahteva na server? Vaši odgovori definisaće konačni izbor.

Ovaj članak će otkriti razliku između websajta i web aplikacije. Takođe ćemo vama dati par saveta kako da birate između obe opcije na osnovu svojih poslovnih ciljeva.

Šta je websajt?

Kako formalna definicija kaže, websajt je skup međusobno povezanih web stranica povezanih pod jednim domenom. Drugim rečima, websajt je kolekcija sadržaja prikazanog na nekoliko web stranica koje dele istu web adresu.

U osnovi, ove stranice su informativne i statične, što znači da se ne ažuriraju dinamički. Sajtovi obično imaju početnu stranicu, traku za navigaciju i podnožje. Mogu biti u obliku blogova, odredišnih stranica, portfelja itd…

Web sajtovi nose domene koji mogu da se identifikuju:

    .gov (web stranice vladinih agencija)
    .edu (web lokacije obrazovnih institucija)
    .org (web lokacije neprofitnih organizacija)
    .com (komercijalne web stranice)
    .info (informativne stranice)


Šta je Web aplikacija

Web aplikacija je računarski softver kojem se pristupa putem web pregledača i povezan je sa bazom podataka kako bi se pružio prilagodljiv interaktivni korisnički doživljaj.

Web aplikacija je lokacija sa interaktivnijim elementima usmerenim na angažovanje korisnika. Ove aplikacije funkcionišu tako što odgovaraju na korisnikov zahtev poslat web serveru. Za razliku od sajtova, web aplikacije obavljaju određene funkcije umesto što samo prikazuju sadržaj ili isporučuju informacije. Primeri web aplikacija su YouTube, Twitter, Google Analytics,itd…

Web aplikacije koriste server da obrađuje složene korisničke zahteve. Dakle, web aplikacije mogu da izvrše mnoge radnje:

    Verifikacija računa;
    Šoping;
    Razmena poruka;
    Pravljenje novčanih transakcija;
    Rezervacija hotela;
    Upravljanje sadržajem;
    Naručivanje hrane.

Ostale vrste web aplikacija

Granica koja razdvaja web aplikaciju i websajt postaje sve više i više nejasna. Glavni razlog za to je pojava novih „hibridnih“ okvira, poput progresivnih web aplikacija (PWA).

Progresivne web aplikacije (Progressive Web Apps – PWA)

Progresivna web aplikacija je framework koji radi na webu, ali koristi niz proširenih funkcija i obično se koristi za mobilne aplikacije. Glavna posebnost PWA-a je ta što mogu da rade van mreže i šalju obaveštenja (push notifications). Istovremeno, PWA možete dodati na home screen, što nije tipično za web lokacije.

Pitanja koja treba da se postavite pre nego što napravite Webapp / website

Pre nego što se upustite u web razvoj, postoji lista stvari koje biste trebali uzeti u obzir:

Zašto pravite websajt / web aplikaciju?

Web sajt je koristan kada želite da obavestite korisnika o svom proizvodu. Recimo da pokrećete mobilnu aplikaciju, možete da napravite jednostavnu odredišnu stranicu za promociju aplikacije.

Sa druge strane web aplikacija je interaktivnija, pruža više mogućnosti za interakciju korisnika sa prikazanim sadržajem. Ako ciljate na dublje uključivanje korisnika, aplikacije su bolja opcija za vas. Uzmimo primer web aplikacija – Google Apps, koje uključuju Gmail, Google dokumente, Google tabele, Google prezentacije. Ove aplikacije su dinamične i moguće ih je ažurirati. Omogućavaju celom timu da pristupi važnim datotekama i u skladu sa tim unese promene.

Još jedan primer su aplikacije za promet nekretninama. Korisnici mogu pregledati mogućnosti smeštaja, arhivirati ih, zakazati sastanke sa agentima za promet nekretninama, itd.

Koliko napora ste spremni da uložite?

Što se tiče troškova i razvoja, websajtovi su jeftinija, brža i jednostavnija opcija. Statični i informativni sajtovi se grade osnovnim programskim jezicima – HTML, CSS i možda nekim JavaScript-om. Dakle, za njihov razvoj treba manje truda i novca.

Web aplikacije zahtevaju dublji pristup, koji uključuje UX (user expiriance) izgradnju, front-end i back-end programiranje itd. U tu svrhu mogu se koristiti mnogi složeni programski jezici, kao što su Ruby on Rails, Python, ili React. Zbog toga je programiranje web aplikacija složen zadatak za tim profesionalaca. Obično tim zadužen za izgradnju web aplikacija uključuje menadžere proizvoda, front-end i back-end programere, web dizajnere itd.

Kako gledate na svoj proizvod na duže staze? Kakvu će funkcionalnost sadržati?

    Složeni proračuni

Ako želite da obrađujete složene proračune, web aplikacija je bolji izbor. Razlog je taj što web aplikacija koristi server za obradu zahteva korisnika. Dakle, ako korisnik zatraži od servera da izvrši proračun, lako se može nositi sa ovim zadatkom.

    Push obaveštenja

Puš obaveštenja možete da imate i na websajtu i na web aplikaciji. Push obaveštenja su poruke na koje se može kliknuti i koje podstiču korisnika na akciju.

Iako su push obaveštenja više atribut aplikacije, websajtovi ih mogu efikasno iskoristiti da dodaju interakciju korisnika bez potrebe za pravljenjem punopravne aplikacije.

    Trenutno ažuriranje

Na prvi pogled, trenutno ažuriranje stranice karakteristično je samo za web aplikacije. Pa ipak, websajtove takođe možete da ažurirate, ali samo od strane web administratora.
Kada je reč o automatskom ažuriranju web stranica, jedini način za to su web aplikacije.


Kada treba da se odlučite za websajt?

Websajt je vizit karta vašeg poslovanja. Može se koristiti za sticanje novih klijenata, dobijanje više potencijalnih klijenata, izgradnju snažnog identiteta brenda, povećanje prodaje itd.

Websajtovi su jeftiniji i jednostavniji, što ih čini dobrom opcijom za one koji moraju da potvrde svoju poslovnu ideju pre nego što investiraju u aplikaciju za web.


Kada odabrati web aplikaciju umesto websajta?

Bilo da se radi o aplikaciji za rezervacije, internet prodavnici ili sistemu upravljanja odnosima sa kupcima – bilo koju ideju koja zahteva dinamičnost možete da implementirate putem web aplikacije. Ako želite da vaš proizvod bude interaktivan, zanimljiv, napredan i profitabilan, web aplikacija je vaša opcija.

Rezime

I websajt i web aplikacija su odlični za poslovanje na mreži. Jedini kriterijum za izbor je priroda i svrha vašeg poslovanja.

Ako imate online poslovnu ideju, a ne možete da se odlučite kako da krenete, tu smo da vam pomognemo. Obratite nam se kako bismo razgovarali o vašem projektu.