Studio Webi, Danteova 3, Beograd

WordPress blok teme: Šta su blok teme i kako da ih koristite

U doba interneta, imati privlačnu i funkcionalnu veb stranicu je veoma važno. Kreiranje veb stranica može biti teško, ali WordPress blok teme mogu da pomognu u ovom procesu.

WordPress je jedan od najpopularnijih sistema za upravljanje sadržajem na internetu, koji pokreće preko 43% svih sajtova.U ovom članku ćemo objasniti šta su blok teme i kako da ih koristite.

Šta su blok teme?

Pre nego što se pozabavimo prednostima i izazovima korišćenja WordPress blok tema, važno je razumeti šta su blokovi i kako funkcionišu u WordPress-u. Blokovi su pojedinačni elementi sadržaja koje se mogu dodavati i organizovati na stranicama ili postovima. Mogu uključivati tekst, slike, video klipove, forme i još mnogo toga. Blok editor omogućava korisnicima jednostavno kreiranje i prilagođavanje ovih blokova pomoću interfejsa sa „drag-and-drop“ funkcionalnošću.

Blok tema je WordPress tema koja je izgrađena isključivo oko blok editora. Umesto da se oslanja na skup predefinisanih šablona, blok tema nudi „prazno platno“ na kojem korisnici mogu kreirati prilagođene rasporede koristeći blokove. Ovaj pristup je drugačiji od tradicionalnih WordPress tema koje koriste šablone za kontrolisanje rasporeda i dizajna sajta.

Prednosti korišćenja blok tema

Postoje mnoge prednosti korišćenja blok tema na WordPress-u. Evo nekoliko ključnih prednosti koje vredi istaći:

1. Jednostavnost korišćenja

Korišćenje blok tema je izuzetno jednostavno i intuitivno. Korisnici ne moraju da imaju znanje o kodiranju da bi kreirali stranicu po svojoj želji. Sve što treba da urade je da prevuku blokove na željeno mesto na stranici i unesu željeni sadržaj. To značajno smanjuje vreme i napore potrebne za kreiranje web stranice.

2. Prilagodljivost

Blok teme omogućuju veliku fleksibilnost i prilagodljivost. Korisnici mogu jednostavno da dodaju ili uklanjaju blokove kako bi prilagodili svoju stranicu svojim potrebama. Blok teme takođe omogućuju različite postavke za različite blokove, što korisnicima omogućuje da kreiraju stranicu po svojoj želji bez potrebe za kodiranjem.

3. Brzina učitavanja

Blok teme se temelje na novoj tehnologiji koja omogućuje brže učitavanje web stranica. To znači da će vaša web stranica biti brža i lakša za korišćenje za vaše posetioce.

4. Bolje iskustvo korisnika

Zbog brzine učitavanja i prilagodljivosti, blok teme pružaju bolje iskustvo korisnicima. Korisnici će se brže i lakše kretati kroz stranicu, što će rezultirati pozitivnim utiskom o vašoj web stranici i vašem brendu.

5. SEO optimizacija

Blok teme su takođe SEO optimizovane, što znači da će vaša web stranica imati bolji rang na pretraživačima kao što su Google i Bing. Blok teme takođe imaju više mogućnosti za optimizaciju sadržaja, što vam omogućuje da poboljšate SEO performanse vaših web stranica.

6. Dostupnost

Blok teme su dostupne svima i mogu se lako preuzeti i instalirati na vašu web stranicu.

Kako koristiti blok teme?

Korišćenje blok tema na WordPress-u je vrlo jednostavno. Evo koraka koje treba da pratite:

 1. Instalirajte WordPress.
 2. Pronađite blok temu koja vam se sviđa.
 3. Preuzmite i instalirajte blok temu.
 4. Aktivirajte blok temu u WordPress-u.
 5. Koristite blokove kako biste kreirali stranicu po svojoj želji.

Kako odabrati pravu blok temu?

Prvo, tema mora biti kompatibilna s Gutenberg editorom. Također, treba odabrati temu koja ima dovoljno blokova da biste mogli stvoriti izgled koji želite.Važno je razmotriti vizualni izgled teme, jer će to uticati na krajnji izgled vaše web stranice. Trebala odabrati temu koja ima modern i privlačan dizajn koji će privući vaše posetioce.

Odabir prave blok teme za vašu web stranicu je ključan za njen uspeh. Evo nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir prilikom odabira blok teme:

 1. Prilagodljivost: Odaberite blok temu koja vam omogućuje da prilagodite stranicu po svojoj želji, bez potrebe za kodiranjem.
 2. Brzina učitavanja: Odaberite blok temu koja je optimizovana za brzo učitavanje i bolje iskustvo korisnika.
 3. Dostupnost: Odaberite blok temu koja je lako dostupna i ima dobar tim za podršku.
 4. SEO optimizacija: Odaberite blok temu koja je optimizovana za SEO, kako biste poboljšali rang vaše web stranice na pretraživačima.

Izgradnja WordPress blok teme

Ako ne možete pronaći blok temu koja odgovara vašim potrebama, uvek možete izgraditi sopstvenu. Izgradnja WordPress blok tema zahteva dobro razumevanje HTML-a, CSS-a i JavaScript-a, kao i poznavanje WordPress-a i njegovog sistema tema. Evo nekoliko koraka koji su potrebni za izgradnju WordPress blok teme:

 1. Kreiranje teme: Prvo što je potrebno uraditi je kreiranje nove teme u WordPress-u. Možete koristiti standardni WordPress Theme Development Handbook za uputstva o tome kako to uraditi.
 2. Dodavanje blok editora: Da biste izgradili blok temu, morate dodati podršku za blok editor. To možete uraditi dodavanjem „add_theme_support (‘editor-styles’)“ u funkciju „functions.php“ vaše teme.
 3. Kreiranje blokova: Nakon što dodate podršku za blok editor, možete početi sa kreiranjem blokova. Možete kreirati svoje blokove koristeći HTML, CSS i JavaScript.
 4. Kreiranje blok šablona: Blok šabloni definišu kako će se blokovi prikazivati. Možete koristiti PHP za kreiranje blok šablona u vašoj WordPress temi.
 5. Testiranje: Kada ste završili sa izgradnjom vaše blok teme, važno je testirati je na različitim uređajima i pregledačima kako biste bili sigurni da se prikazuje ispravno.

Kako optimizovati WordPress blok temu za SEO?

Kada stvarate svoju web stranicu s WordPress blok temom, važno je uzeti u obzir SEO (optimizacija za pretraživače). Postoje neke ključne stvari koje možete učiniti da biste poboljšali SEO vaše web stranice, uključujući:

 • Korišćenje ključnih reči u naslovima, opisima i sadržaju vaših stranica.
 • Brza učitavanja stranica i responsivni dizajn.
 • Dostupnost sitemap.xml datoteke i robots.txt datoteke.
 • Korišćenje relevantnih meta oznaka za svaki post i stranicu.
 • Optimizacija slika i drugih medija na stranici.

Zaključak

WordPress blok teme su moćan alat koji omogućuje korisnicima da stvore jedinstvene i originalne web stranice bez ikakvog kodiranja. Blok teme su jednostavne za korišćenje, prilagodljive, brže se učitavaju i SEO optimizovane. Odabir prave blok teme je ključan za uspeh vaše web stranice.

WordPress blok teme su odličan način za kreiranje prilagođenog dizajna i rasporeda sadržaja na vašem WordPress sajtu. Bez obzira da li ste novi u kreiranju blok tema ili iskusni programer, postoje mnoge mogućnosti za kreiranje prilagođenih blok tema koje će odgovarati vašim specifičnim potrebama.

Često postavljana pitanja

1. Šta su blokovi u WordPress-u?

Blokovi su mali delovi sadržaja, kao što su paragrafi, slike, video snimci, kontakt forme, itd. koje korisnici mogu dodavati i uređivati u WordPress-u.

2. Da li je teško kreirati WordPress blok teme?

Kreiranje WordPress blok tema može biti malo teže nego kreiranje klasičnih tema, ali uz malo prakse i znanja HTML-a, CSS-a i JavaScript-a, možete lako savladati ovu veštinu.

3. Kako da testiram svoju WordPress blok temu?

Najbolji način da testirate vašu WordPress blok temu je da je instalirate na vaš sajt i isprobate je. Takođe, možete koristiti različite alate za testiranje performansi i optimizacije vaše teme.

4. Kako mogu da prilagodim izgled svojih blokova?

Izgled blokova možete prilagođavati korišćenjem CSS-a. U WordPress-u možete koristiti CSS stilove za prilagođavanje izgleda svojih blokova.

5. Mogu li da koristim postojeće blokove u svojoj WordPress blok temi?

Da, možete koristiti postojeće blokove kao predloge i prilagođavati ih vašim potrebama ili kreirati nove blokove od nule.

6. Kako mogu da modifikujem postojeću WordPress blok temu?

Postojeći WordPress blok temu možete modifikovati korišćenjem WordPress blok editora ili alata treće strane poput Block Lab-a i GenerateBlocks.

7. Kako da optimizujem svoju WordPress blok temu za SEO?

Da bi vaša WordPress blok tema bila SEO-optimizovana, morate se pobrinuti da je vaš sadržaj relevantan, originalan i koristan za korisnike. Takođe, morate koristiti ključne reči u vašem sadržaju, naslovima i meta opisima, koristiti alt tekst za slike i linkovati ka relevantnom sadržaju. Takođe, morate paziti na brzinu vašeg sajta i obezbediti da je vaš sajt prilagođen za mobilne uređaje.

Dobar dodatak je SEOPress

8. Koliko dugo traje kreiranje WordPress blok teme?

Vreme potrebno za kreiranje WordPress blok teme zavisi od vašeg znanja i iskustva u programiranju. Međutim, uz dobro poznavanje HTML-a, CSS-a i JavaScript-a, možete kreirati WordPress blok temu za nekoliko dana.

9. Kako da prilagodim svoju WordPress blok temu za mobilne uređaje?

Da bi vaša WordPress blok tema bila prilagođena za mobilne uređaje, morate se pobrinuti da je vaša tema responzivna i da se prilagođava veličini ekrana korisnika. Takođe, morate se pobrinuti da je vaš sadržaj lako čitljiv na manjim ekranima i da je navigacija jednostavna.

10. Da li je potrebno da znam HTML ili CSS da bih koristio blok teme?

Ne, blok teme omogućavaju korisnicima da kreiraju stranice bez znanja HTML ili CSS.