Studio Webi, Danteova 3, Beograd

Kako izabrati najbolju WordPress temu

Razumevanje sopstvenih ciljeva uz objektivno sagledavanje potreba za sajt, Vaš je pravi put za pronalaženje odgovarajuće teme. Bilo da tražite besplatnu temu, premium temu, ili nešto između…

Pronalaženje prave WordPress teme

Bilo da tražite besplatnu temu, premium temu, ili nešto između, znajući šta tražite i ostajući fokusirani na to – odličan je način da na kraju odaberete pravu WordPress temu.

Bitne stvari koje trebate na samom početku da znate:

  • Broj ljudi koji će administrirati sajt
  • Tip sadržaja ( pisanje, slike, multimedija )
  • Potrebna funkcionalnost ( poseban izabrani tip sadržaja, forum, prodavnica, … )
  • Željena funkcionalnost ( slideshow, istaknute slike, … )

Imajući na umu ove stvari, Vi sužavate polje za odabir teme i trošite vreme isključivo za upoređivanje tražene funkcionalnosti.

Ostanite objektivni i fokusirani za ono šta Vam tačno treba

Prodavnice tema Vas „bombarduju“ sa temama različitih karakteristika.

Zajedničke karakteristike Premium tema su obično mnoštvo interesantnih mogućnosti. Ovo može biti odlično ako ih koristite, ali ako ne koristite, plaćate stvari koje Vam zaista ne trebaju. Jednom kada znate koje su mogućnosti teme pogodne za Vas, ostanite objektivni i fokusirani.

Lista korisnih funkcija koje se obično nalaze u kvalitetnim WordPress temama:

Prilagođena početna stranica

Početna stranica je najvažnija stranica na Vašem sajtu. Tebalo bi da je iskoristite za prikazivanje Vašeg najboljeg sadržaja.

Izdvojeni postovi

Izdvojeni postovi ( Featured posts ) su „lepljivi“ postovi prikazani sa naglaskom na samom početku naslovne strane. Neke teme prikazuju istaknute postove na početnoj stranici pomoću klizača sadržaja ( slideshow ).

Društvene mreže

Društvene mreže su odličan način za promociju Vašeg sadržaja. Budite sigurni da Vaša tema podržava sve Vaše omiljene društvene medije.

Oglašavanje

Oglašavanje na Vašem sajtu može doneti dodatna sredstva. Podrška za integraciju i upravljanje oglasima varira od teme do teme.

Opcije za dizajn

Neke korisne funkcije koje uključuju prilagođavanje pozadine, zaglavlja, podnožja, boje, i fontova.

Obrazac za kontakt

Svaki dobri veb sajt ima kontakt stranicu sa jednostavnom kontakt formom. Ima i mnogo dodataka koji će pomoći u izradi kontakt forme.

Višestruki izgledi

Neke teme omogućavaju promenu izgleda za stvari kao što su broj kolona, lokacija bočne trake ( sidebar ), fiksna širina i puna širina.

Više bočnih traka

Dobre funkcije bočnih traka, uključujući tab liste, područja za vidžete, video paneli, pretraživanje i slično.

Pod tema

Ako planirate da prilagodite neku temu koja će biti ažurirana, proverite da li sadrži pod temu. Ove teme su idealne za promene bez menjanja koda osnovne teme.

Svako ažuriranje osnovne teme, nasleđuje pod tema ( child tema ).

Prilagođeni meniji

WordPress ima ugrađen način za kreiranje i upravljanje menijima, ali radi samo ako je podržan u temi.

Istaknute slike

Istaknute slike, poznate pod nazivom “post thumbnails”, odličan su način da napravite Vaš post upečatljivim.

Takođe zahteva podršku teme.

Vidžeti

Vidžeti Vam omogućavaju da upravljate sadržajem na naslovnoj strani preko admin strane.

Proverite da li ih Vaša tema podržava.

Formati posta

Kada su podržani u Vašoj temi, post formati omogućavaju prikaz prilagođene slike, video zapise, citate, audio zapise i slično.

Većina dobrih tema podržava ove karakteristike. Teme mogu biti potpuno funkcionalne ili sa minimumom funkcionalnosti. Imajte na umu, da više funkcija znači više vremena za podešavanje i proveru ispravnosti.

Kvalitetne teme mogu pojednostaviti zadatake uključivanjem njihovih vlastitih “Opcija za temu”.

Naravno, najbolji način da se vidi da li tema odgovara Vašim potrebama je da probate demo sajt sa aktivnom temom.

Većina dobrih prodavnica tema će imati „demo sajt“ tako da možete da vidite funkcionalnost pre kupovine.

Najbolji demo Vam omogućava da vidite obe strane teme: prednji (front-end) i zadnji (back-end). Međutim, većina demo tema nudi samo pristup prednjim stranama. 

Zaključak: istražite, razmotrite opcije, težite najboljem rešenju za Vaše potrebe.

Znati šta treba tražiti je ključ za pronalaženje idealne WordPress teme.

Važne stvari koje treba proveriti vezane za temu

Kada se procenjuje potencijalna tema, postoje neke važne stvari koje treba proveriti.

Da li postoji mogućnost importovanja demo sadržaja, ispitati izvorni kod teme, pročitati dokumentaciju i ako je potrebno kontaktirajte tim za podršku sa bilo kakvim pitanjima.

Bez sumnje, vreme provedeno u istraživanju potencijalnih tema je vredno truda. Pogotovo ako planirate da koristite temu na duge staze, dobro je znati u šta se upuštate.

Evo nekih ključnih stvari koje treba proveriti prilikom traženja tema:

Bezbednost

Što je više bezbedna to je bolje. Bez razumevanja koda, teško je utvrditi relativnu sigurnost teme. Postoje dostupni alati koji Vam mogu pomoći da proverite kvalitet tema i znakove ranjivosti.

Zaključak: sigurnost je glavni prioritet.

Podrška

Jedna od prednosti premium tema u odnosu na besplatne teme je podrška. I ima smisla, ako plaćate za neki softver, trebalo bi da obuhvati i određeni nivo pouzdane podrške.

Najbolja podrška je 24/7 sa brzim pozitivnim odgovorom.

Čist kod

Da biste proverili kod teme, posetite W3C Validator i proverite nekoliko različitih prikaza stranica (npr. početna stranica, pojedinačni postovi, pojedinačne stranice, pregled arhive, itd.). Kvalitetne teme će proći test, teme manjeg kvaliteta će imati nekoliko grešaka i tako dalje. Nekoliko upozorenja su manje-više prihvatljiva, ali sa mnogo grešaka prestavlja ozbiljno upozorenje.

Kompatibilnost pretraživača

Potražite teme koje su testirane i podržane u svim većim pregledačima: Chrome, Firefox, IE, Opera, i Safari (ne brinite previše o starijim verzijama IE).

Iako nije neophodno da dizajn izgleda identično u svim pretraživačima, konzistentnost je važna.

Prilagodljivost uređajima

Mobilni uređaji su u porastu, tako da želite da budete sigurni da je Vaša tema spremna za pravilan prikaz. Tema treba da je prilagođena da se prikaže ispravno na bilo kom ekranu, bez obzira na njegovu veličinu. Ako imate iPhone, iPad ili drugi mobilni uređaj, koristite ga da posetite adresu demo teme.

Kompletan stil

Proverite da li su stilovi definisani za sve HTML oznake koje možete koristite za kreiranje posta (npr. <h1>, <h2>, <p>,<cite> i dr). Većina autora tema vodi računa o ovoj osnovnoj stvari u izradi svake teme.

Opcije teme

Kao što je pomenuto ranije, dobre premijum teme imaju prikaz opcija teme, gde možete da kontrolišete i konfigurišete svaki aspekt teme. Ako tema ima mnogo funkcija, ali ne vidite prikaz opcija i dodatnog podešavanja, to je dobar razlog da pređete na sledećeg kandidata. Izuzetak od ovog pravila bi bio ako tema koristi Customizer da implementira svoje opcije.

Odličan dizajn

Naravno, dizajn teme treba da bude 100% odličan. Svi delovi stranica treba da budu dobro oblikovani, uključujući rezultate pretrage, komentare, i sve ostalo. Svi elementi treba da budu usklađeni.

Moderan dizajn sa kvalitetnim sadržajem ostavlja pozitivan utisak na posetioca sajta.

SEO

Search Engine Optimization, ili SEO, odnosi se na poboljšanje performansi Vašeg sajta sa pretraživačima.

Većina WordPress tema imaju dobar SEO, ali neke teme idu dalje sa dodatnim funkcijama vezanim za SEO.

SEO je nešto na čemu treba paziti ako želite da ostanete konkurentni na Vebu.

Ostale stvari koje treba proveriti

Ostale stvari koje treba da proverite uključuju pravila o povraćaju novca od prodavca, često postavljana pitanja i kompatibilnost.

Kada sve izgleda dobro i Vi se osećate dobro, onda ste Vi pronašli savršenu temu.