Studio Webi, Danteova 3, Beograd

Izrada sajta planiranje

Prilikom izrade sajta, proces planiranja je od vitalnog značaja kako bi se osiguralo da sve ide glatko tokom razvoja. U današnje vreme, na internetu postoji veoma mnogo sajtova. Gotovo je nemoguće biti uspešan onlajn veb sajta koji dobro funkcioniše i za kompaniju i za njene klijente. Zanimljivo je da se mnogo toga mora uraditi pre nego što se počne sa kodiranjem. Postoje mnogi koraci koje je potrebno slediti da bi se on pravilno razvijao. Svrha planiranja je da se osigura da se nijedan korak ne zaboravi.
Postoji sedam koraka koje treba pratiti od početka do kraja kada razvijate web sajt.     

1. Istraživanje i određivanje ciljeva     
2. Planiranje     
3. Dizajniranje rasporeda     
4. Pisanje sadržaja     
5. Kodiranje
6. Testiranje i lansiranje     
7. Održavanje

Poslednji korak ažuriranje i održavanje internet stranice je važan čak i nakon što je pokrenuta kako bi se osiguralo da sve još uvek radi ispravno. Efektivni sajt je onaj na kom posetioci postaju lojalni klijenti. Planiranje web sajta zahteva puno vremena i truda. Dva najvažnija faktora koja treba uzeti u obzir su vreme i novac. Tokom procesa planiranja, dobra je ideja napraviti vremenski okvir i imati predstavu koliko ćete vremena potrošiti na svakom koraku.

1. Istraživanje i određivanje ciljeva

Kao i sa bilo kojim drugim projektom, važno je uraditi odgovarajuće istraživanje i postaviti ciljeve pre početka. Proces planiranja i postavljanja ciljeva može trajati oko 1-2 nedelje. Tokom ove faze treba da postavite nekoliko pitanja:

Šta se nadam da će moj sajt postići?
Ko je publika koju bih želeo da ciljam?
Koji su glavni ciljevi sajta?

Postavljanjem ciljeva za vašu web lokaciju, pomažete sajtu da ima jasan smer i svrhu. Istraživački deo u ovoj fazi ima različite namene. Pogledajte neke od sajtova vaših konkurenata. To vam može pomoći da odredite šta želite i ne želite da vaša web lokacija ima. Takođe je važno uraditi neka istraživanja o ciljnoj publici koju targetirate. Različite starosne grupe traže drugačije kada posete web stranicu. Razumevanje onoga šta vaša publika želi je od ključnog značaja za planiranje web lokacije. Takođe je važno da istražite ključne reči koje želite da koristite na sajtu. Imajući u vidu SEO optimizaciju, uštedećete mnogo posla u budućnosti.

2. Planiranje lokacije

Planiranje sajta podrazumeva kreiranje wireframe-a i sitemap-a. Ovo je važan korak jer predstavlja kostur vašeg sajta. Mapa sajta omogućava programeru da dobije pregled kako će sajt izgledati, koje će stranice biti i kako će komunicirati jedne sa drugima. Ovo ne samo da pomaže kod planiranja, već je i korisno za korisničko iskustvo. Korisnik bi trebalo da bude u stanju da se lako kreće po sajtu, a to počinje razvojem sitemap-a. Pre nego što počnete da planirate sadržaj, sitemap vam omogućava da dizajnirate kako će struktura izgledati. Kada se sitemap završi, drugi deo ovog koraka je da napravite wireframe ili mock-up. To su vizuelni prikazi kako će sajt izgledati. Oni ne uključuje detalje o izgledu. To je u sledećem koraku .


3. Dizajniranje Layout-a (rasporeda)

Detalji o rasporedu su ono što će dati karakter sajtu. Ovo je kreativni korak sa slikama, video zapisima i drugim stvarima koje će klijent videti kada dođe na sajt. Tokom ovog koraka, posebno je važno da se stalno pozivate na ciljnu publiku na koju želite da se fokusirate. Razmislite o bojama, logotipima i svemu što će ohrabriti vašu publiku na interakciju. Razmatranjem načina na koji ćete kreirati izgled sajta, pokušavate da oživite web sajt. To bi trebalo da pomogne publici da stekne utisak o vašem poslu ili proizvodu. Napominjemo da ovaj korak još ne uključuje pisanje sadržaja. To je sledeći korak.


4. Kreiranje sadržaja

Ovaj korak se odvija istovremeno sa drugim koracima planiranja razvoja. Sadržaj sajta je veoma važan za njegov uspeh. Dobar sadržaj na sajtu će pomoći posetiocima da odrede njihove sledeće korake. To je od vitalnog značaja za privlačenje i zadržavanje korisnika. Postoji mnogo toga što treba uzeti u obzir kada radite na sadržaju stranice. Prilikom određivanja reči koje treba koristiti, važno je da budu lako razumljive. Sajt treba da ima sadržaj koji prosečna osoba može da razume. Opet, razmatranje ciljne publike je izuzetno važno, posebno kada je u pitanju tekst koji se koristi za davanje informacija korisnicima. Takođe uključuje stvaranje privlačnih naslova i opisa koji će privući posetioce. Pored toga, treba biti dobro upućen u pisanje poziva na akciju. To je ono što želite da korisnik uradi nakon čitanja sadržaja na sajtu. Sadržaj treba da zainteresuje kupce za kupovinu proizvoda ili usluge. Sajt koji ima dobro napisan sadržaj biće mnogo uspešniji od onih koji to nemaju.

5. Kodiranje sajta

Sada kada su svi aspekti vašeg sajta kreirani, spremni ste da počnete da kreirate samu stranicu. Kodiranje obično počinje početnom stranicom i postepeno se razgranava na druge stranice koje su uključene u lokaciju. Ovo je mesto gde se prati sitemap da bi se osiguralo da je sve ispravno kodirano. Kada se sajt postavi prema sitemap-u, treba ga testirati pre nego što se nastavi dalje. Ako sve dobro radi, onda treba dodati ostatak sadržaja i formatiranje. Ova faza podrazumeva duboko razumevanje tehnologije koju koristite. Tokom kodiranja, ne zaboravite da uzmete u obzir faktore kao što su SEO, CMS dodaci i bilo koji dodatni alat koji možda koristite za analizu i testiranje web lokacije u budućnosti. Ako sada razmislite o ovim stvarima, uštedećete vreme i energiju kasnije. Imajući u vidu SEO, dobićete bolje rezultate i više ljudi će dolaziti na vašu stranici.

6. Testiranje i pokretanje

Pre nego što se sajt pokrene, od suštinskog je značaja da ga testiraju stvarni korisnici. Sve linkove i sadržaj treba testirati da bi se videlo da li radi. Ne samo da je važno testirati sve stranice, već je važno i testirati šta korisnici misle o tome. Postoje alati koji se mogu koristiti da bi se utvrdilo da li treba nešto da se promeni. Obavezno proverite sve pisane sadržaje, uključujući pravopis i gramatiku. Ako vaš sajt ima obrasce, osigurajte da i oni ispravno rade. To je važan način na koji korisnici mogu stupiti u kontakt s vama i slati poruke. Nemojte samo jednom da proveravate web sajt! Kada ste sigurni da je sve u ispravnom stanju, možete ići napred i pokrenuti vašu web stranicu online.

7. Održavanje

Možda mislite da je posao završen kada se web stranica pokrene, ali to nije slučaj. Budući da se tehnologija i proizvodi menjaju brže nego ikada prije, važno je da budete u toku s onim što se događa na internetu. Održavanje sajta je neophodan posao, ali što se više truda ulaže u njegovo održavanje, to bolje. Postoji nekoliko različitih delova za održavanje sajta. Kao prvo, treba stalno provjeravati greške. Kada korisnik naiđe na grešku, to može biti frustrirajuće i može dovesti do toga da pronađu ono što traže na drugom mestu. Greške takođe mogu potpuno da ih blokiraju od informacija koje su im potrebne za donošenje odluke o kupovini proizvoda ili usluge. Zato je važno ne samo testirati vašu web stranicu za korisničko iskustvo pre lansiranja, već i nakon toga. Korisničko iskustvo treba često testirati i treba stalno biti u toku. Ovo će osigurati da ako se nešto pojavi, može odmah da se reaguje i popravi. Sajt koji ima prekinute veze ili zastareli sadržaj neće zadovoljiti iskustvo njegovih korisnika. Ako redovno održavate sajt, greške se mogu otkloniti čim se otkriju. Problem se ne može popraviti ako nije poznat. Nezadovoljni korisnik znači da gubite trenutne ili potencijalne klijente. Drugi važan aspekt održavanja sajta je da se osigura da je sav sadržaj aktuelan. To znači da su ispravne informacije na web lokaciji, kao što su kontaktne informacije, cene i recenzije korisnika. Dajući loše ili zastarele informacije, klijent neće biti u mogućnosti da stupi u kontakt sa vlasnikom preduzeća, dovrši kupovinu i to može biti frustrirajuće. Izveštaji se mogu slati dnevno ili u drugim vremenskim intervalima da bi vam dali podatke i informacije o tome kako sajt funkcioniše.

Sada znate korake koji su potrebni da biste započeli izradu sajta. Ovo može biti dugotrajan i zahtevan proces. Prateći ove korake, možete osigurati da web stranica koju pokrenete pomogne vašem poslovanju da bude uspešno. Takođe je važno imati na umu da kada se vaš sajt pokrene, posao nije završen. Zapamtite, održavanje sajta je stalni i važan korak koji će pomoći klijentima da budu zadovoljni i da se stalno vraćaju. Prateći gore navedene korake, uštedećete puno vremena i izbeći frustracije tokom planiranja.