Studio Webi, Danteova 3, Beograd

Kako da imate efikasan web sajt

– Vaš web sajt je važan deo digitalne marketinške strategije. On može poslužiti kao kanal za prikupljanje informacija ili mesto u kome promovišete proizvode i usluge. Daje odgovor posetiocima šta čini vaš brend jedinstvenim, pomaže im da pronađu informacije i usmeri ih u odluci da kupe nešto. Sva ta pažnja na vašem sajtu čini ga jednim od najvrednijih delova digitalnih nekretnina koje posedujete.

Što je vaš marketing bolji, veća je vidljivost vaše lokacije. Korisnici prilikom pretraga nalaze sajtove koji su dobro optimizovani. Oni su navikli da sve funkcioniše i očekuju da će informacije koje žele biti dostupne i tačne. Kada nije tako, razočaranisu i kredibilitet je izgubljen. Ako vam sajt nije dobar, zaostajaćete dok se internet poslovanje globalno razvija.

Ako vam sajt ne radi na mobilnim uređajima, već ste u zaostatku. Sigurno postoji konkurencija koja pruža bolje online iskustvo i vaši klijenti će ih potražiti. Kako da osigurate da vam sajt bude efikasan? Efikasan sajt je jednostavan, dobro osmišljen i vrlo funkcionalan. Treba da bude intuitivan i da eliminiše sve prepreke da posetilac može da ostvari svoje ciljeve bez problema.

Vaši poslovni ciljevi i potrebe ciljnog tržišta treba da se poklapaju. Sajt treba da se dopadne vašem ciljnom tržištu. Uložite svoje napore u planiranju sajta koji radi za tu publiku. Dok procenjujete trenutan web sajt, odvojite malo vremena da postavite sebi sledeća pitanja.

Da li je sajt prilagođen mobilnim uređajima? Broj korisnika mobilnih uređaje za pretraživanje je u porastu, tako da je dizajn za mobilne važan deo strategije.

Da li se ispravno učitava u svim modernim web pretraživačima. Ako sajt izgleda na jedan način u Safariju a na drugi način u Chrome-u, ne pružate dobro iskustvo korisnicima. Testirajte ga u svim modernim pretraživačima.

Da li odgovara na sva pitanja koja moji korisnici imaju ili mogu imati? Dobra praksa je da zapišete stvari koje klijenti traže, bilo putem telefona, e-maila. Možete proveriti da li su ti odgovori lako pronalaze na sajtu. Ako ne, onda morate obavezno da stavite te informacije. Zapitajte se da li sajt reflektuje vaš brend. U roku od nekoliko sekundi, korisnici odlučuju kakav doživljaj im sajt pruža.

Uverite se da logo, color šema reflektuje brend. Da li se sajt ažurira? Ništa nije gore od informacija koje su zastarele. To zbunjuje korisnike, uvek vodite računa da informacije budu aktuelne. Ako imate blog, pokušajte ga ažurirate najmanje jednom nedeljno. Zapitajte se da li se sve vaše usluge i proizvodi lako pronalaze. Vaša ciljna publika verovatno traži nešto specifično. Mogu li pronaći proizvode i usluge jednostavno na sajtu?

Jedan od važnijih kriterijuma je kako vam sajt izgleda u poređenju sa konkurencijom. Jeste li ponosni ili ljubomorni? Ako ste ljubomorni, verovatno je vreme da ozbiljno razmislite o o promeni sajta. Iskoristite postojeće klijente da dobijete povratne informacije. Pitajte ih šta vole, šta im se ne dopada.

Vaš sajt je verovatno najvredniji deo vaše digitalne poslovne strategije. Izdvojite vreme da pronađete način kako da bude uspešan i efikasan.