Studio Webi, Danteova 3, Beograd

WordPress rečnik pojmova

WordPress ima dosta različitih pojmova i skraćenica i teško ih je razumeti posebno kada ste početnik. Kada započnete blog ili poslovni sajt na WordPress platformi primetićete da se novi termini redovno pojavljuju.

Na ovoj listi WordPress pojmova, nalaze se samo koji se koriste u admin i frontend delu. Izostavljeni su WordPress CORE pojmovi koji su posebno namenjeni programerima.  Ukoliko ste zainteresovani za objašnjenje nekog posebnog termina slobodno nas kontaktirajte.

404
Poruka o grešci statusnog koda 404 ili „Stranica nije pronađena“ je uobičajeni kod HTTP odgovora koji se pojavljuje kada tražite prekinutu vezu. WordPress automatski generiše stranicu greške „404 Not Found“ kada ukucate nevažeći URL ili pratite neispravnu vezu ili nepostojeću stranicu. Možete prilagoditi vašu 404 stranicu kako bi je učinili korisnom i dali upute vašim korisnicima da pronađu pravu stranicu.

Absolute Path
Poznat i kao putanja datoteke, označava tačnu lokaciju datoteke (sliku, video itd.) Ili posta / stranice WordPress sajta. Na primer, apsolutni put ove stranice je https://webizrada.com/blog/wordpress-recnik-pojmova. Apsolutna putanja je uvek jedinstvena za svaku pojedinačnu datoteku ili post / stranicu.

Admin Panel
Admin Panel je administrativna deo WordPress web sajta. Ovom delu se može pristupiti samo prijavom u wp-admin direktorijum. Na primer, https://www.example.com/wp-admin. Iz ovog dela administracije možete objavljivati svoj sadržaj, učitavati slike, raditi na temama i dodacima i menjati postavke za ceo sajt .

Admin Bar
Horizontalna traka na vrhu WordPress stranice koja se pojavljuje samo za prijavljene korisnike. Admin bar sadrži neke korisne brze veze poput dodavanja / uređivanja novog posta / stranice. Da biste ga uključili (ili isključili), prijavite se na kontrolnu tablu (admin panel) i idite na Users > Your Profile.

Administrator
Najviša korisnička privilegija za uređivanje WordPress web lokacije. Administrator ima neograničen pristup i može izvršiti bilo koju radnju na WordPress sajtu. Administrator je jedini korisnik koji može nadograditi WordPress uključujući dodavanje ili brisanje tema ili dodataka, rad na globalnim postavkama ili prilagođavanje web lokacije.

AJAX
AJAX je skračenica za „Asinhroni Javascript i XML“. Ova tehnika se koristi za obavljanje određene obrade podataka i dozvoljava da vidite promene bez ponovnog učitavanja web stranice. Na primer, kada izvršite „add new category“ sa „post edit“ dela, WordPress koristi AJAX i dodaje novu kategoriju u bazu podataka bez ponovnog učitavanja stranice.

API
API je skraćenica od „Application Performance Interface“. API se koriste za integraciju podataka ili alata između softvera treće strane (third-party software) i vaše web lokacije.

Author
Jedna od unapred definisanih WordPress korisničkih privilegija koja omogućava korisniku da piše, uređuje, objavljuje i briše sopstveni sadržaj. Autor takođe može da učitava fajlove kao što su slike i video snimci, da uređuje svoj profil i menja lozinku.

Autosave
Automatsko čuvanje promena prilikom uređivanja stranice, posta ili prilagođenog tipa posta. Autosave je uveden u WordPress verziji 3.6. Autosave je automatski omogućen u WordPress-u za stranice. Novi autosave za post / stranicu prepisuje prethodni autosave za određeni post / stranicu u bazi podataka.

Avatar
Jednostavno rečeno, Avatar je slika profila korisnika na web sajtu. WordPress koristi Gravatar sliku kao default Avatar. Takođe možete koristiti dodatak da bi korisnici mogli da uploaduju svoj avatar iz sekcije profila wp-admin umesto da koriste gravatar.

Attachment
Attachment je datoteka koja je učitana u WordPress post ili stranicu pomoću opcije “ Add Media“ sa ekrana za uređivanje posta. Prilog može biti slika, video, gif, pdf ili bilo koji podržani dokument koji je učitan u bilo koji post ili stranicu.

Archive
U WordPress-u, stranica arhive sadrži više stavki tipa sadržaja. Na primer, stranica kategorije je arhivska stranica svih postova u toj određenoj kategoriji.

Back-End
“Back-end” je još jedan termin za “Admin Area”.

Blog
Blog, poznat i kao weblog, je online dnevnik, koji piše pojedinac ili mala grupa ljudi. Blog se sastoji od liste objavljenih sadržaja, poznatih kao „postovi“ ili „članci“.

Blogging
Blogovanje je čin pisanja na vašem blogu ili tuđem. Kad god napišete članak (post) za blog u nekoj temi koja vas zanima, vi ustvari „blogujete“.

bbPress
bbPress je besplatan plugin za upravljanje forumima. Omogućava da imate platformu za forum na WordPress sajtu.

Backlink
Backlink je dolazni link za web sajt sa drugog sajta. Kada web lokacija sadrži URL na bilo koji post, vaša web lokacija dobija povratnu vezu s tog mesta. Pretraživači daju prednost backlinkovima za rangiranje web stranica na vrhu rezultata pretraga.

Block
U Gutenbergu (the Block Editor project for WordPress), blok je deo sadržaja na ekranu za uređivanje posta / stranica.

Block Editor
Block Editor je novi stil / post za uređivanje stranice WordPress-a. Ranije poznata kao Gutenberg (plugin) kasnije je ubačen kao WordPress Core funkcija u verziji 5.0.

Blogroll
Blogroll je lista linkova na vaše omiljene blogove ili sajtove. Obično, ali ne uvek, odnosi se na lokacije slične temama vašeg web sajta. Blogroll se obično dodaje u sidebar ili footer WordPress sajta.

Category
Kategorija je jedna od dve unapred definisane taksonomije u WordPress-u koja vam omogućava da organizujete mnogo postova iste teme. Na primer, kada su tri članka uključena u kategoriju, oni će biti navedeni na stranici arhive za tu određenu kategoriju. Članak mora imati izabranu kategoriju. Međutim, može pripadati i u više kategorija. Ako nijedna kategorija nije izabrana za post, ona će se automatski dodati u default kategoriju. Ako je vaša web lokacija nova, onda je “ ‘Uncategorized“ podrazumevana kategorija za sve postove.

Capabilities
U WordPress-u, capability  je dozvola data korisniku. Svaki korisnik WordPress sajta ima različite vrste dozvola ili mogućnosti. Na primer, korisnici koji imaju ulogu autora mogu da pišu i uređuju svoje postove na Admin panelu, ali nemaju dozvolu za ažuriranje dodatka. Dok, samo korisnik sa „Administratorskom“ ulogom ima mogućnost da učita dodatak.

Class
Class je grupa CSS stila koja se može dodati na bilo koji HTML element da bi se dizajnirao web sajt.

Codex
Codex čine članci u upustva o informacijama i dokumentaciji WordPress-a. Jednostavno rečeno, Codex je priručnik za WordPress. https://codex.wordpress.org/

Comment
Komentar je funkcija koja omogućava čitaocima da odgovore na postove pomoću jednostavnog okvira za komentare. Ova funkcija je efikasna i omogučava komunikaciju čitaoca tako što dele svoje mišljenje, komentarišu vaš proizvod ili jednostavno hvale vaš sjajni članak. WordPress takođe omogućava da kontrolišete i regulišete sve komentare pre nego što ih objavite kako biste sprečili neželjenu poštu ili zloupotrebu.

Contents
Tekstovi, grafičke slike, videozapisi, dokumenti, datoteke ili druge informacije napisane ili učitane na web lokaciju su sadržaj web lokacije. Kada ažurirate WordPress ili bilo koji dodatak ili promenite temu, on samo menja strukturalni dizajn web sajta. Ali vaš sadržaj ostaje isti.

CMS (Sistem za upravljanje sadržajem)
CMS je skračenica za Content Management Sistem. CMS je sistem koji omogućava kreiranje, upravljanje i objavljivanje sadržaja na mreži. WordPress je najpopularniji CMS koji dolazi sa bezbroj mogućnosti i omogućava da kreirate i upravljate sadržajima različitih vrsta.

cPanel
cPanel je popularna Linux-based kontrolna tabla koju nude hosting provajderi. cPanel se sastoji od alata za automatizaciju i dizajniranih aplikacija čija je uloga da pojednostave proces održavanja hostinga i razvoja web sajta. cPanel takođe dolazi sa ugrađenim alatima za instaliranje WordPress-a jednim klikom. Takođe, iz cPanel-a možete upravljati e-mail nalozima, domenima, bazama podataka.

CSS
CSS je skraćenica za Cascading Style Sheets. CSS je standardni W3C programski jezik. Ovi Style Sheetsovi se koriste za kreiranje web strana formatiranjem HTML elemenata. WordPress tema koristi CSS da dizajnira Frontend sajta. U WordPress-u, style.css fajl je glavni CSS fajl koji definiše formatiranje rasporeda, boja i fontova sajta.

Cookies
Kolačići su mala, tekstualna datoteka sa podacima koja se čuva u vašem pretraživaču. Cookie može da sakupi vašu istoriju pregledanja iz pretraživača. Na primer, sajt sa omogućenim kolačićima može da dobije podatke za prijavljivanje, vaše proizvode sa liste želja, stavke korpe ili čak svaku vašu akciju na tom web sajtu.

Custom Field
Prilagođeno polje je vrsta posta u WordPress-u koja vam omogućava da dodate nove meta podatke za taj post. Te meta podatke možete prikazati u postu koristeći template tags u vašoj temi. Na primer, možete dodati ocenu proizvoda u Custom Field.

Contributor
Jedna od unapred definisanih WordPress korisničkih uloga koja omogućava korisniku da piše, uređuje i briše sopstvene poruke. Ali korisnik sa ulogom Contributor ne može uređivati ili brisati objavljene objave.

Child Theme
Child Theme deluje kao podtema roditeljske (main) teme. Ona nasljeđuje svu funkcionalnost, stilove, features i skripte iz svoje roditeljske teme i radi upravo kao glavna tema. U WordPress-u, Child Theme  se koristi kao siguran metod za modifikovanje ili prilagođavanje teme bez menjanja koda na glavnoj temi.

Cache
Cache je izraz koji se koristi za privremeno uskladištene podatke koji ubrzavaju učitavanja web sajta. U WordPress-u, na primer, keš stvara statičnu verziju vaših postova i stranica. Statične stranice se brže učitavaju i prikazuju u pregledaču, .

CNAME
CNAME označava „Canonical Name record“ je tip zapisa resursa u DNS (Domain Name Sistem). CNAME se koristi za usmeravanje sa jednog domena na drugi domen. CNAME nikada ne treba da usmerava direktno na IP adresu.

Custom Post Type
WordPress dolazi sa nekim podrazumevanim tipovima posta kao što su Post, Page, Revision, itd. Međutim, možete da kreirate sopstvene prilagođene tipove postova. Na primer, ako koristite web sajt za fotografije, možete da kreirate vrstu posta „Fotografija“. Možete da kreirati i prilagođene tipove postova za testimoniale, recenzije itd.

Customizer
Koristeći alat za prilagođavanje u WordPress-u možete prilagoditi izgled različitih funkcija web sajta. Na primer, u Customizeru možete da dodajete ili uklanjate logotip, widgete na bočnoj traci, menije, kategorije, fontove i drugo. Takođe možete videti promene u realnom vremenu.

Core
„Core“ se odnosi na glavne datoteke koje pokreću WordPress kao CMS.

CDN
Mreža za isporuku sadržaja ili CDN je sistem za distribuciju sadržaja koji se sastoji od grupe servera na različitim lokacijama. CDN isporučuje web sadržaj posetiocu na osnovu geografskih lokacija najbližih servera.

Dashboard
Dashboard je administratorski ekran WordPress sajta. Kada se prijavite na administratorski panel, podrazumevano ćete sleteti na stranicu kontrolne table. Sadrži informacija o web lokaciji uključujući aktivne plugine, postove, stranice i komentare, WordPress vesti i aktivnosti.

Database – Baza podataka
Baza podataka u računarskim terminima je struktura podataka koja skladišti, organizuje i preuzima informacije (podatke). WordPress koristi sistem za upravljanje relacionim bazama podataka MySQL ili MariaDB da bi organizovao sadržaj web lokacije, kao što su postovi, stranice, komentari i tako dalje.

Default theme
Svaka WordPress instalacija dolazi sa podrazumevanom temom. Ovu default temu možete da promenite u prilagođenu temu iz Admin dashboard> Appearance> themes. Default theme deluje kao rezervna tema. Tako da ako iz bilo kog razloga vaša prilagođena tema ne funkcioniše ispravno, mošete se vratiti na korišćenje podrazumevane teme. Twenty Nineteen je trenutno default tema. Prošle godine je bilo Twenty Eighteen.

Developer

Developer je programer koji kreira, modifikuje ili ažurira kod ili softverski proizvod. Kod WordPress-a, aktivan je u kreiranju tema, dodataka i skripti.

DIV
Div je HTML element koji se u velikoj meri u WordPress-u koristi za primenu CSS stila na bilo koji određeni deo web stranice.

DNS
DNS je „Domain Name Sistem“- bazni internet servis, koji omogućava prevođenje tekstualnih u numeričke oznake i obratno. DNS omogućava jednostavnije korišćenje Interneta, jer je internet komunikacija bazirana na numeričkim IP adresama koje su ljudima teške za pamćenje..

DDoS
Distributed denial-of-service (DDoS) je vrsta sajber napada na web lokacije. Hakeri koriste botove za slanje lažnih posetilaca na web sajt da bi ga napravili nedostupnim pravim posetiocima. DDoS napad se koristi da bi se srušio web sajt.

Debug
Debug je metod za pronalaženje grešaka ili problema unutar WordPress sajta. Kada je u datoteci config.php debug mod omogućen, pokazuje greške koje sprečavaju rad web sajta.

Ime domena
Naziv domena služi za identifikaciju web lokacije na internetu. Dok je web sajt zapravo povezan sa određenom IP adresom, DNS pomaže da se ime domena prikaže – kao na primer ‘google.rs’.

Draft
Draft je preliminarna faza posta ili članka kada još niste spremni da ga objavite. U Draftu, možete urediti članak kako želite, ali posetioci neće videti taj post. Kada ste spremni da korisnici mogu da pročitaju taj post, objavljujete ga.

Excerpt
Excerpt u WordPress-a je izraz koji se koristi za sažetak članka. Excerpt može biti automatski generisan od WordPress teme ili pomoću oznake <! – more-> unutar sadržaja posta. Drugi način za kreiranje Excerpta za WordPress post je unosom sažetka članka u polje Excerpt na ekranu Post Edit.

Editor
Editor je još jedna unapred definisana uloga korisnika u WordPressu. Urednik može da piše, uređuje, objavljuje i briše postove koje je napisao bilo koji korisnik na sajtu. Urednik takođe može da moderira komentare i upravlja kategorijama, oznakama i drugim taksonomijama. Ova privilegija korisnika nema pristup pluginovima, temama i administratorskim postavkama koje samo administrator može uređivati.

Embed
Pomoću funkcije „embed“ možete da dodate fotografije, video snimke i okvire sa drugih sajtova u vašu web lokaciju. Na primer, možete da prikažete YouTube video snimke na bočnoj traci.

Export
Funkcija Export je važna da biste napravili rezervnu kopiju web sajta. Možete da kreirate i preuzmete sve web sadržaje u jednu datoteku koristeći ovaj alat. Ako bilo šta krene po zlu na vašem sajtu, kasnije možete koristiti rezervnu kopiju da biste vratili sadržaj web sajta koristeći alat za uvoz – Import.

Feed
Feed se obično odnosi na RSS izvore. RSS feed sadrži najnovija ažuriranja na vašem web sajtu u kompjuterski čitljivom formatu.

Footer
Footer se odnosi na horizontalno donje područje web stranice. Obično tema koristi ovo područje za prikaz važnih informacija ili veza. Na primer, web sajt koristi Footer za prikazivanje kratkih informacija o kompaniji, veza popularnih kategorija ili formulara za prijavljivanje na bilten.

Front End
Termin „Front-end“ znači sve javno dostupne delove web sajta za pregledanje. Na primer, kada posetite www.webizrada.com sve što vidite je „front-end“ deo, a delovi za administraciju, kao što je „wp-admin“, su back-end.

FTP
File Transfer Protocol, FTP, je metoda za prenos datoteka između klijenta i servera. Možete koristiti FTP za otpremanje i preuzimanje drugih datoteka kao što su teme, dodaci, mediji i tako dalje.

Featured Image
Istaknuta slika je post thumbnail za vaš post ili stranice. Koristeći ovu funkciju možete dodati grafičku sliku ili video zapise za postove, stranice ili custom post types.

Gallery
WordPress koristi Galeriju da organizuje slike postavljene na jednom postu ili stranici. Opcija galerija funkcioniše kada ubacite više od jedne slike.

Gravatar
Gravatar je podrazumevani sistem avatara za WordPress. Obično je korisnik povezan sa adresom e-pošte i accountom na Gravatar.com. Gravatar se prikazuje kao slika profila zajedno sa komentarima korisnika.

Gutenberg
Gutenberg je novorazvijeni WordPress Block Editor. Koristi blokove za kreiranje sadržaja koji korisnicima daju novo iskustvo uređivanja postova.

GitHub
GitHub je najpopularnija platforma među programerima i developerima za hostovanje njihovih kodova.

GPL
General Public License (GNU GPL ili GPL) je generalno korišćena licenca za slobodan softver. GPL potvrđuje da krajnji korisnik dobija slobodu da koristi, modifikuje i deli softver. WordPress je licenciran pod GPL. WordPress je softver otvorenog koda koji svako može da pokreće, deli, proučava i modifikuje.

GDPR
General Data Protection Regulation, ukratko GDPR, je novi zakon EU za zaštitu podataka i privatnosti za građane Evropske unije.

Header
Header se obično odnosi na horizontalno TOP područje web sajta. Obično teme koristi ovo područje za prikazivanje logotipa, važne veze u meniju. Zaglavlje najčešće ostaje isto za sve stranice web sajta.

Home Page
Početna stranica je glavna odredišna stranica web lokacije. Stranica na koju dolazite, unosom URL-a kao što je www.webizrada.com, je „početna stranica“ za tu web lokaciju. Obično WordPress sajtovi dizajniraju početnu stranicu za prikazivanje najnovijih postova u opadajućem redosledu. Ipak, naći ćete toliko sajtova koji koriste prilagođenu početnu stranicu za prikazivanje odabranih poruka i informacija.

.htaccess
Hypertext Access (.htaccess) fajl sadrži konfiguracione komande za Apache web server. Hipertext Access kontroliše postavke konfiguracije servera, koristiti se za autorizaciju, optimizaciju, prepisivanje URL-ova, postavke keša i još mnogo toga.

Hosting
Hosting (poznat i kao web hosting) je prostor na kompjuteru, gde se nalaze web stranice.

Hosting provajder
Kompanija koja pruža sve mogućnosti i alate za održavanje sajta. Hosting provajderi nude infrastrukturu i omogućuju vam da web sajt učinite dostupnom korisnicima.

HTML
Hypertext Markup Language (HTML) je standardni jezik za izradu sajtova i aplikacija. U WordPress editoru blokova, možete napisati HTML kodove da biste prilagodili sadržaj onako kako želite.

IP adresa
Adresa internet protokola (IP) je mrežna adresa povezana sa uređajem povezanim sa internetom. Pomaže povezivanje dva uređaja preko internet protokola. Primer IP adrese je 110.808.21.235.

iFrame
Inline Frame ili iFrame je HTML element. Koristeći iFrame unutar web stranice možete učitati HTML dokument sa druge web stranice.

Import
Import se koristi za uvoz sadržaja sa drugih lokacija na vašu WordPress lokaciju. Ovaj alat možete koristiti i za vraćanje web lokacije iz rezervne kopije ili prilikom migracije web sajtova.

Infinite Scroll
Infinite Scroll je vrsta paginacije koja vam omogućava da vidite sadržaj naredne stranice bez ponovnog učitavanja stranice.

JavaScript
JavaScript je programski jezik koji pomaže da se izvrši određena obrada na korisničkom delu. JavaScript se primenjuje u pregledačima da bi omogućio skriptovanje na strani korisnika. Na primer, kada odgovorite na komentar u blogu, WordPress koristi JavaScript da bi premestio formu komentara unutar komentara na koji odgovarate.

jQuery
jQuery je JavaScript biblioteka otvorenog koda.

Linux
Linux je operativni sistem otvorenog koda za računare. Stvoren od strane Linusa Torvaldsa, Linux je najpoznatiji i najčešće korišćeni operativni sistem u računarskim okruženjima visokih performansi i web servera.

Localhost
Kada u pregledaču otkucate URL da biste posetili web lokaciju, zapravo se povezujete sa računarom koji sadrži sve datoteke i podatke tog web sajta.

Loop
Loop je PHP funkcija koja vam pomaže da prikažete WordPress poruke korisniku. Programer koristi ‘loop’ kod za prilagođavanje prikaza vašeg posta kao stila teme.

LAMP
LAMP je skraćenica četiri popularne open source komponente, „Linux, Apache, MySQL i PHP“. Ovaj softverski paket je pogodan za izgradnju dinamičkih web lokacija i aplikacija visokih performansi.

Lazy loading
U WordPressu, Lazi loading je pomoć za učitavanje objekata nakon određenog događaja. Lako učitavanje omogućava da vidite objekte kao što su slike ili video zapisi nakon uspešnog učitavanja stranice. Možete da koristite Lazy loading kada imate mnogo slika ili video zapisa u poruci i želite da se učitaju samo kada se korisnik pomera nadole. To pomaže brže učitavanje web sajta.

Lightbox
Lightbox je funkcija koja omogućava otvaranje medija ili drugih sadržaja preko ostatka sadržaja na web stranici. Kada je uključena funkcija Lightbox i kliknete na sliku posta, ona se otvara u istom prozoru kao iskačući prozor, bez ponovnog učitavanja stranice.

Menu
Meni je lista linkova koji se mogu pojaviti u „Headeru“ ili „Footeru“ web sajta. Obično, meni uključuje vezu važnih stranica, postova i / ili kategorija WordPress web stranice.

Multisite
Multisite vam omogućava da kreirate mrežu WordPress sajtova na jednoj WP instalaciji. Koristeći višestruku funkciju, možete upravljati svojim poddomenima u jednoj mreži. U višestranim mrežnim poddomenima web lokacije obično izgledaju kao http://blog.yourdomain.com ili poput http://example.com/blog.

Mediji
U WordPress admin području možete upravljati svim učitanim slikama, videozapisima, audio i drugim datotekama, kao što su pdf i doc. Koristeći karticu Media, možete da otpremate i organizujete medijske stavke za WordPress lokaciju.

Memory usage
Memory usage označava veličinu memorije koju koristi PHP skript u WordPress sajtu. PHP skripte koje zauzimaju previše memorije mogu usporiti sajt, uglavnom kada koristite deljeni hosting. Međutim, dobro napisana tema ili dodatak obično ne troše previše memorije.

MySQL
MySQL je tip open source SQL (Structured Query Language) sistema za upravljanje podacima. MySQL radi na Windovs, Unix / Linux i Mac OS X platformi. WordPress koristi MySQL za skladištenje i preuzimanje web informacija kao što su postovi, stranice, komentari, metapodaci i druge informacije.

Meta
Meta znači „Informacije o nečemu“. U WordPress-u, meta u HTML tag-u sadrži informacije o određenoj web stranici. Pretraživači koriste HTML meta da bi dobili informacije o web stranici ili celom web mestu. WordPress koristi i „Post Meta Data“ koji sadrži informacije povezane sa svakim postom. Na primer, meta podaci posta mogu da sadrže ime autora i datum objavljivanja.

Moblogging
Moblogging je blogovanje pomoću mobilnih uređaja kao što su pametni telefoni ili tableti. Danas većina ljudi koristi mobilne uređaje za pisanje sadržaja na mreži. Stoga je pisanje bloga pomoću mobilnog uređaja dobilo posebno ime.

Navigation
Navigacija se odnosi na meni, linkove ili hiperlinkove koji preusmeravaju na drugu stranicu web sajta. Pomoću menija ili linkova možete da povežete svog posetioca na ciljanu stranicu ili post.

Network
Network se sastoji od mnogo sajtova kreiranih pomoću multisite feature. Kao super administrator, možete upravljati svim svojim web lokacijama, upravljati temama, dodacima i još mnogo.

Nameserver
Nameserver je specifičan server koji ima instaliran DNS softver. Nameserver je važan deo sistema domena (DNS). Omogućava korišćenje domena umesto IP adresa.

Open Source
Open Source je tip programskog koda koji omogućava svima da proučavaju, pokreću, prilagođavaju i redistribuiraju. WordPress je objavljen pod otvorenom GNU General Public License (GPL).

Post
Koristeći funkciju „Post“ u WordPress-u, možete objaviti sadržaj svog bloga. Post je poznat i kao „članak“ ili „artikal“.

Page
Stranica je takođe vrsta WordPress posta i obično se koristi za objavljivanje „statičkog sadržaja“. Dok post uključuje time-oriented sadržaje, stranica obično sadrži timeless sadržaj. Na primer, dnevne vesti objavljuju se kao postovi, a „About us„ se objavljuje kao „strana“.

Permalink
Permalink je skračenica za „permanent static hyperlink“ ili URL za određenu web stranicu. Permalink obično ostaje nepromenjen godinama.

Permissions
Permissions su dozvole ili ograničenja korisnika da obavljaju određene radnje u WordPressu. U MySQL-i ili MariaDB bazi podataka, postoje neke vrste dozvola koje određuju čitanje, pisanje, izvršavanje, odabir, umetanje, ažuriranje itd.

PHP
Hypertext Preprocessor, skraćeno PHP, je popularan i široko korišten server scripting jezik. Programeri ga koriste da bi kreirali dinamički web sadržaj koji komunicira sa bazama podataka.

phpMyAdmin
phpMyAdmin je sistem za upravljanje bazom podataka otvorenog koda. Ovaj moćan interfejs se koristi za upravljanje MySQL ili MariaDB database. Pošto WordPress radi pomoću MySQL-a ili MariaDB baze podataka, phpMyAdmin je popularan sistem za database administriranje među korisnicima.

Plugin
Plugin je deo softvera koji sadrži PHP kodove koji mogu proširiti funkcionalnost WordPress sajta. Ako je potrebna bilo koja funkcionalnost koja nije uključena u WordPress podrazumevani sistem ili u vašu temu, možete da koristite dodatak umesto toga.

Post Status
Status posta. Postoje tri vrste post statusa koje možete da postavite za tipove poruka, Draft (Nedovršen post koju može da vidi bilo ko sa odgovarajućim korisničkim nivoom), Pending Review (post koji treba odobrenje administratora), Published (vidljivo svima).

Post Type
Default WordPress post tipovi su post, page, attachment, revision i nav-menu-item. WordPress takođe omogućava programerima da kreiraju prilagođene tipove postova (custom post types). Korišćenjem custom post tipova programeri mogu da kreiraju i upravljaju vrstama postova kao što su portfolios, team profiles, chats i tako dalje.

Parent Theme
Roditeljska tema je glavna tema vaše child theme. Roditeljska tema sadrži sve funkcije, stilove i features podređene teme.

Profile
Profili sadrži sve informacije o korisniku. Korisnici mogu da ažuriraju te informacije tako što posete stranicu „‘Your Profile Settings “ ili klikom na Gravatar u gornjem desnom uglu.

Primary Menu
Primarni meni je obično glavni meni sajta. Meni možete da izaberete kao primarni meni iz Menu Editor-a. Tema može da podržava višestruke menije na nekoliko lokacija, međutim, primarni meni se obično postavlja u zaglavlju.

Post Slug
Post slug je URL ime za post koji pomaže kreiranju permalinka za određeni post.

Query
Upit je termin koji se odnosi na procese u bazama podataka. Upiti se koriste kada insertujete, modifikujete ili zatražite bilo koje podatke u / iz baze podataka. Baza podataka koristi upit za izvođenje bilo kojeg zadatka.

Query String
Tip kodova u URL-u koji pomažu učitavanju dinamičkih podataka za prikaz. Niz upita u URI-u počinje sa početnim znakom pitanja. Primer niza upita je http://example.com/?p=123. WordPress koristi nizove upita za prikaz određenih postova ili skupova poruka u bazi podataka.

Robots.txt
Robots.txt, poznat i kao “ robots exclusion protocol“, je tekstualna datoteka koja sadrži uputstva za indeksiranje robota. Datoteka Robots.txt je važna da bi pretraživačima kao što je Google omogućila da znaju koje stranice indeksiraju (posećuju), a koje stranice ne pretražuju. Search engine bot prvo traži robots.txt datoteku na serveru, a zatim pretražuje druge stranice web sajta. Posebne instrukcije za pretraživače možete staviti u ovu datoteku.

Revisions
Revizije vam omogućavaju da vidite promene koje ste napravili u bilo kom tipu posta na vašem sajtu. Pomaže u sprečavanju gubitka podataka i dobijanju rezervnih kopija ako nešto krene naopako.

Responsive Design
Responsive Design je kreiranje web sajta koji se prilagođava veličini ekrana različitih uređaja. Responsive Design poboljšava korisničko iskustvo jer korisnici mogu pravilno čitati vaš sadržaj koristeći bilo koje uređaje, uključujući računare i mobilne telefone.

RTL
Right-to-Left ili RTL u web dizajnu podrazumeva razvoj kompatibilnog web sajta za RTL jezike kao što su arapski, persijski i hebrejski.

Role
Uloga daje korisniku dozvolu za izvođenje određenih radnji na web sajtu. Uloga korisnika kontroliše koje dozvole korisnik ima. Dozvola daje korisniku mogućnost izvođenja određene akcije. WordPress ima pet unapred definisanih korisničkih uloga, pretplatnika, saradnika, autora, urednika i administratora. Međutim, dodatni plugini mogu da kreiraju različite prilagođene uloge.

Redirect
Preusmeravanje se koristi za prosleđivanje zahteva za određenu URL adresu na drugo odredište. Funkcija preusmeravanja se uglavnom koristi kada je sadržaj zastareo. Tako želite da svoj saobraćaj za taj određeni sadržaj povežete sa novim sadržajem.

Shortcode
Shortcode je deo koda koji se koristi u WordPress tipovima postova koji ugrađuju unapred definisane PHP funkcije u post.

Sidebar
Sidebar je vertikalna deo sajta koji koristi widgete za prikazivanje dodatnih sadržaja. Na primer, na bočnoj traci bloga možete da prikažete profil autora, okvir za pretragu i / ili kategorije oglasa. Sidebar se može prikazati na levoj ili desnoj strani glavnog sadržaja. Neke teme mogu dozvoliti bočnu traku sa obe strane.

Slug
Slug je URL friendly ime za post koji pomaže u kreiranju permalinka za određeni post.

Smileys
Smajliji su stilizovani izrazi lica ljudskog lica. Oni su takođe poznati kao Smilies ili Emoticons. Na primer, happy face smiley je :).

Spam
Spam se odnosi na neželjene korisničke sadržaje. Spamovi se obično nalaze u komentarima, kontaktnim formama, registraciji korisnika. Obično, spam sadrži linkove koji upućuju na ilegalne ili adult stranice koje mogu sadržati i malvare. Možete sprečite spamovanje koristeći Anti-spam plugin.

SSH
Secure Shell ili SSH je komunikacioni protokol za bezbedno upravljanje mrežnim servisima. Pomaže povezivanje dva računara na daljinu preko otvorene mreže kao što je internet.

Stats
Statistike su zapis koji prikazuje različite vrste analitičkih podataka za WordPress lokaciju. Vaša statistika može prikazati koliko ste poseta imali, koliko je korisnika registrovano ili koji su postovi postali popularni tokom određenog vremenskog perioda.

Subdomain
Subdomain je deo vašeg glavnog domena. Poddomeni se koriste za pravljenje paralelnog web sajta pod istim nazivom domena. Primer poddomene je „blog.example.com“, dok je primer.com glavno ime domena. Možete da kreirate mnogo poddomena u svom glavnom domenu.

SSL
Secure Sockets Layer ili SSL je vrsta sigurnosnog protokola koji pomaže da se uspostavi šifrovana veza između web servera i pretraživača. SSL je poznat i kao TLS ili Transport Layer security protocol. Kada web lokacija ima SSL certifikat, on potvrđuje da su vaše informacije na toj lokaciji šifrovane i zaštićene.

Security Keys
WordPress koristi sigurnosne ključeve, skup lozinki koje sadrže slučajne znakove, za autorizaciju i enkripciju cookiesa. Ovi sigurnosni ključevi su pohranjeni u datoteci wp-config.php.

Subscriber
Pretplatnik je još jedna unapred definisana uloga korisnika u WordPressu. Pretplatnik je najslabija i osnovna uloga koja ima samo mogućnost upravljanja sopstvenim profilom. Pretplatnik ne može da piše, uređuje, objavljuje sadržaj ili prenosi datoteke na web lokaciju.

Slider
Slider služi za dodavanje slajdova u vašim WordPress postovima ili stranicama. Slider može da sadrži slike ili video snimke, ili ponekad oba.

SEO
Search Engine Optimization ili SEO je praksa optimizacije web sajta za pretraživače kao što je Google. SEO takođe potvrđuje bolju zastupljenost vašeg web sajta u rezultatima pretrage.

Scheduled Post
Možete da postavite svoj WordPress post kao planirani post koji će biti objavljen kasnije u određeni dan i vreme. Planirani postovi će automatski biti objavljeni na datum i vrijeme koje odaberete.

Static Front Page
Osim vaših najnovijih postova na blogu, možete postaviti i PAGE kao početnu stranicu pomoću funkcije Static Front Page. Po defaultu, WordPress prikazuje vaše poslednje postove na blogu na vašoj početnoj stranici. Možete podesiti prilagođenu stranicu kao početnu stranicu iz opcije Settings → Reading option. Ovu osobinu uglavnom koriste kompanije u kojima je BLOG sekundarna opcija.

Sticky
Post označen kao „Sticky“ uvek se prikazuje prvi na listi postova na blogu. Najnoviji postovi će biti prikazani nakon Sticky postova.

Super Admin
Super Admin je unapred definisana korisnička uloga uključena u WordPress multisite (network) instalacije. Super Admin ima najviše mogućnosti i može upravljati svime na WP sajtu.

Snippet
Snippet je jednostavan, lak i mali deo PHP koda koji se može dodati na sajt da biste proširili podrazumevanu funkcionalnost WordPress sajta. Snippet skoro radi kao mini plugin i ne zahteva nikakvu instalaciju. Snippet koda možete dodati u datoteku functions.php da biste promenili.

Sitemap
Sitemap je stranica koja lista sve javne URL-ove vašeg web sajta. Sitemap je kreiran za human readere, dok je XML sitemap kreiran samo za search engines botove. U WordPressu možete uključiti svoje stranice, postove, autore, kategorije, oznake i druge važne linkove u sitemapu kako biste posetiocima pomogli da se kreću kroz web sajt.

Tag
Tag je vrsta ključne reči koja se koristi za opisivanje čitavog posta ili njegovog deljenja. Post može da sadrži nekoliko oznaka, međutim, one su povezane samo sa tom određenom porukom. Kao i kategorije, oznake imaju stranice arhiva koje prikazuju sve postove koji imaju isti tag u njima.

Tagline
Tagline, u nekoliko reči, je privlačan izraz koji objašnjava o čemu se radi. Kao Tagline možete napisati svoj poslovni slogan, atribute bloga u kratkom opisu, ili catchy poruke kako bi privukli vaše posetioce.

Taxonomy
WordPress koristi taksonomiju za klasifikaciju tipova postova. Postoje dve podrazumevane vrste kategorije i tagovi. Programeri tema ili dodataka mogu kreirati prilagođene taksonomije za različite tipove postova kao što su portfolio, timovi.

Template
Template je datoteka koja definiše deo web stranice koju koristi WordPress tema. Na primer, header.php je datoteka šablona za područje zaglavlja web sajta. Vaša tema može imati poseban template za područje footera, za post i tipove stranica, template za sidebar i tako dalje.

Theme
Tema sadrži sve šablone i stilove koji dizajniraju izgled WordPress sajta. Svaka tema ima svoj dizajn, izgled i stil. Možete dodati novu, prilagoditi ili promeniti temu za vašu web lokaciju iz WP Admin dela u odeljku Appearance > Themes.

Toolbar
Horizontalna traka na vrhu WordPress stranice koja se pojavljuje samo za prijavljene korisnike. Toolbar sadrži neke korisne brze veze kao što je dodavanje / uređivanje novog posta / stranice. Da biste ga uključili (ili isključili), prijavite se na kontrolnu tablu (admin panel) i idite na Users> Your Profile.

Trackback
Koristeći funkciju Trackback možete da obavestite drugog pisca bloga da ste napisali nešto za šta bi on mogao biti zainteresovan, bez davanja direktne veze na njegov sajt ili članak.

Thumbnail
Post thumbnail je postavljen u WordPress verziji 2.9. Ova funkcija je poznata kao Istaknuta slika.

Trash
Trash  je fascikla koja sadrži sve obrisane postove, stranice ili komentare. Ova funkcija olakšava oporavak slučajno obrisanih poruka ili stranica.

URL
URL označava Uniform Resource Locator. URL adresa je adresa određenog web sajta, web stranice ili datoteke na Internetu. Primer URL adrese je http://www.example.com.

Updates
WordPress redovno proverava da li postoje ispravke za svoje datoteke i dodatke instalirane na vašem web sajtu. Obaveštenje o ažuriranjima u oblasti administratora naći ćete pod Dashboard> Updates.

User Role
Svaki WordPress korisnik ima dozvole za izvođenje određenih radnji na sajtu. WordPress ima pet unapred definisanih korisničkih uloga, pretplatnika, saradnika, autora, urednika i administratora. Međutim, dodaci mogu da kreiraju prilagođene uloge.

Uploads
Datoteke ili slike postavljene na kartici WordPress mediji ili kao prilozi se prepoznaju kao Uploads. WordPress skladišti Uploads u / wp-content / uploads / path na vašem web serveru.

Widget
Widget je mali blok koji obavlja određene funkcije. WordPress ima ugrađeni widget koji prikazuje listu kategorija. Teme ili plugini mogu da kreiraju dodatne vidžete.

wp-config.php
wp-config.php je jedan od najvažnijih osnovnih wordPress datoteka. Smešten u rootu vašeg WP instalacionog direktorijuma, sadrži detalje konfiguracije koji povezuju WP sa bazom podataka. Ove informacije uključuju ime baze podataka, korisničko ime i lozinku koja omogućava WordPress-u da skladišti i preuzima podatke u bazi podataka.

WordCamp
Lokalno organizovane WordPress konferencije širom sveta poznate su kao WordCamp. Od prve konferencije 2006. godine, održano je nekoliko stotina konferencija u nekoliko zemalja. Ove konferencije su fokusirane samo na WordPress i srodna pitanja.

WAMP
WAMP je skraćenica od “ Windows, Apache, MySQL, i PHP”. WAMP se koristi na Windovs serverima, dok se LAMP koristi na Linux serverima.

WP-ADMIN
Wp-admin je deo putanje za prijavljivanje u administrativni deo WordPress sajta. Možete objavljivati svoj sadržaj, učitavati slike, raditi na temama i dodacima i menjati postavke za celu web lokaciju.

WooCommerce
WooCommerce je e-commerce plugin za WordPress. Dizajniran je za male i velike online trgovce koji koriste WordPress. Pokrenut 27. septembra 2011, plugin je brzo postao popularan zbog jednostavnosti instaliranja i prilagođavanja i besplatnog osnovnog proizvoda.

WYSIWYG
WYSIWYG znači “ What You See is What You Get. Visual Editor vam omogućava da kreirate, uređujete i formatirate sadržaj veoma lako.

XML Sitemap
XML Sitemap je Sitemap koji sadrži URL-ove za objavljivanje web sajta. Omogućava webmasteru da obavesti pretraživače kao što je Google o URL-ovima koji su spremni za indeksiranje. Sitemap takođe može uključite dodatne meta informacije o URL-u kao što kada je bio poslednji put ažuriran, koliko je važno i koliko se često menja. Ove informacije pomažu pretraživačima da ih precizno prikažu na rezultatima pretrage.