Studio Webi, Danteova 3, Beograd

Digitalna transformacija poslovanja

Sudeći po najnovijim tehnološkim trendovima, digitalna transformacija će ostati jedan od glavnih prioriteta (i jedan od glavnih izazova) za preduzeća 2019. godine.

Ipak, mnoge firme i dalje stagniraju, uprkos očiglednoj važnosti digitalne transformacije. Naime, veliki broj organizacija prema poslednjim anketama ili još uvek istražuju ovu priliku ili uopšte ne planiraju transformaciju.

Zašto vaša organizacija treba da razmotri digitalnu transformaciju?

Dakle, ako želite da ostanete konkurentni u vašen biznisu bilo da prodajete nešto ili nudite usluge, digitalna transformacija poslovanja treba da bude prioritet.

U ovom članku pokušaćemo da razjasnimo stvari i objasnimo šta digitalna transformacija znači za biznis i zašto treba da je shvatite ozbiljno.

Šta je digitalna transformacija preduzeća?

Pre samo nekoliko decenija, većina firmi je držala sve svoje zapise na papiru. Kasnije, kada su računari postali mainstream, koristile su se tabele. U ovom trenutku, veliki broj kompanija koristi neku vrstu cloud-based SaaS proizvoda (Software as a service) da bi pratio zapise.

Digitalna poslovna transformacija predstavlja „proces iskorištavanja digitalnih tehnologija za stvaranje snažnog novog digitalnog poslovnog modela“.

Digitalna transformacija podrazumeva promenu postojećih poslovnih procesa (ili stvaranje potpuno novih) kako bi se prilagodili promenjivim zahtevima tržišta uz pomoć tehnologija.

To znači preispitivanje svega što radite, kako interno tako i eksterno, usvajanjem novih tehnologija kako bi pružili bolje korisničko iskustvo, kao i pojednostavljenje internih performansi.

Dobar primer digitalne transformacije predstavlja Walmart. Kompanija je započela svoje digitalno putovanje još 2011. godine i uspela je da pretvori svoje poslovanje u jedan od najvećih online biznisa u SAD-u.

Zašto digitalna transformacija treba da bude vaš strateški prioritet u 2019. godini

Iako visoka poslovna efikasnost ili sposobnost da se ispune očekivanja klijenata mnogo znače, oni često nisu dovoljni da bi se opravdala ulaganja i meseci napornog rada u digitalnu transformaciju.

Da bi objasnili zašto je digitalna transformacija toliko važna, potrebno je više čvrstih dokaza.

Na primer, neke od glavnih prednosti digitalne transformacije leže u:

1. Boljoj konkurentnosti poslovanja

Konkurentnost je jedan od glavnih razloga za digitalnu transformaciju preduzeća. Savremene kompanije veruje da će njihovi konkurenti iskoristiti prednost nad njima ukoliko ne uspeju da se transformišu.

Usvajanjem tehnološkog pristupa i optimizacijom poslovanja, dobijate konkurentnu prednost i možete osvojiti veći deo tržišta.

2. Poboljšano ciljanje i zadovoljstvo korisnika

Digitalni biznisi analiziraju podatke o kupcima, imaju vredne uvide o potrebama klijenata i specifičnostima publike, te u skladu s tim mogu prilagoditi ponudu usluga.

Kao rezultat toga, kompanije koje nude vrhunsko digitalno iskustvo mogu očekivati povećanje stope zadržavanja klijenata i 6 puta bolje zadovoljstvo kupaca, na osnovu istraživanja.

3. Novi kanali prihoda

Digitalna strategija može pomoći preduzećima da isporuče nove proizvode i otvore nove kanale prihoda. Naime, skoro 50% anketiranih rukovodilaca veruje da će skoro polovina njihovog prihoda biti iz digitalnih kanala do 2020. godine.

4. Povećana fleksibilnost organizacije

Poslovna agilnost jedan od tri vodeća pokretača digitalne transformacije. Prelazak na agilne procese, kao deo digitalne poslovne strategije, obično vodi ka efikasnijem donošenju odluka i sveukupnoj boljoj organizacionoj fleksibilnosti.

5. Smanjeni operativni troškovi

U 2017. godini, Hackett Grupa je utvrdila da strategije digitalne transformacije mogu smanjiti transakcijske troškove organizacije za 40%. To je uglavnom zbog optimizacije poslovnih performansi i efikasnosti.

Kakvu vrstu uticaja digitalna transformacija može imati na vaše poslovanje?

Iako su prednosti digitalne transformacije za posao prilično očigledne, ima još toga da se istraži.Ovaj proces je mnogo složeniji nego što se na prvi pogled čini, i zahteva promenu od 360 stepeni u više sfera poslovanja.

Postoje 4 ključna aspekta vašeg poslovanja koji će biti pogođeni u vašem procesu digitalne transformacije.

Finansijski
Iako digitalna transformacija obično dovodi do nižih operativnih troškova, dugoročno će postojati i druge stavke troškova za koje bi se organizacija trebalo pripremiti, npr. nove zaposlene, analitiku, cloud hosting, pretplate za SaaS proizvode, itd.

Organizacioni
Proces digitalne transformacije zahteva snažno vodstvo i podrazumeva uvođenje novih uloga unutar tima. Štaviše, ako izaberete da angažujete nezavisnu konsultantsku agenciju za digitalne transformacije umesto izgradnje internog tima, moraćete da uspostavite efikasno upravljanje procesima i saradnju između provajdera i vašeg osoblja na licu mesta.

Operacioni
Digitalni biznis se oslanja na agilne procese i teži optimizaciji što više internih procesa. Kao rezultat toga, neke uloge bi mogle biti zamenjene, dok će se druge morati prilagoditi novim odgovornostima.

Kulturni
Digitalni biznisi su obično orijentisani na klijenta. To dovodi do promene vizije proizvoda i ukupne korporativne kulture.

Kada vam je potreban poslovni partner za digitalnu transformaciju?

Sve više preduzeća shvata značaj digitalne transformacije, ali samo mali procenat organizacija od njih ima posvećeni tim koji će voditi ovaj proces.

Nepotrebno je reći da proces digitalne transformacije može biti rizičan i rasipan bez odgovarajućeg vodstva, pravih veština i čvrstog plana. Ponekad je bolje angažovati profesionalnog poslovnog konsultanta za digitalnu transformaciju, umesto da pokušavate da se uhvatite u koštac sa izazovom interno.

Naime, trebalo bi da razmislite o angažovanju nezavisnog konsultanta u sledećim slučajevima

–   ne posedujete potrebne veštine
–   nemate opštu viziju i ne znate odakle da počnete
–   želite da smanjite rizike i osigurate glatku tranziciju

Kao što možete videti, ako i dalje ignorišete važnost digitalne transformacije, uskoro možete ispasti iz poslovanja, nadmašeni novim liderima digitalnog tržišta. To znači da sada morate započeti svoju tranziciju (i pobrinite se da to učinite ispravno).

Ključni koraci za uspešnu digitalnu transformaciju

Kako softver preuzima svet, digitalizacija postaje pitanje opstanka. U stvari, mnoga preduzeća nisu svesna da novo digitalno tržište predstavlja pretnju njihom poslovanju.
Dakle, ako ne želite da budete ostavljeni kada vaši tehnološki pametni konkurenti privuku vaše klijente, trebali biste odmah delovati i pretvoriti digitalnu transformaciju u vaš prioritet.

Da biste bili sigurni da je tranzicija glatka i da rezultati ispune vaša očekivanja, počnite prvo razvijanjem strategije digitalne transformacije.

Ključni elementi uspešne strategije digitalne transformacije za preduzeća

Vaš uspeh u digitalnoj transformaciji zavisi od mnogih faktora, kako unutrašnjih tako i spoljašnjih. Iako je nemoguće kontrolisati spoljašnje faktore, npr. tržišne situacije, zakonska ograničenja ili političke uslova, možete (i treba) učiniti sve što je u vašoj moći da podržite proces digitalne transformacije unutar vaše organizacije.

Evo nekih ključnih fokusnih oblasti koje treba ciljati u digitalnoj transformaciji preduzeća:

    Cloud migracija. Jednostavno ne možete izgraditi posao spreman za budućnost sa decenijskim tehnologijama. Cloud-bazirani sistemi su mnogo lakši za održavanje. 

    Iskustvo potrošača. Vaši proizvodi, kao i vaše poslovanje uopšte, trebali bi biti izgrađeni uz pomoć vaših klijenata.

    Mobilni (kako u pogledu proizvoda koji se odnose na kupca, tako i na interne alate). Omogućavanje mobilnosti zaposlenih je veliki korak napred i značajan doprinos produktivnosti vašeg osoblja.   

    Rešenja za analizu podataka. Oni vam pomažu da donosite informisane odluke, daju vam moć da otkrijete suptilne obrasce u ponašanju vaših klijenata i omoguće vam da prilagodite svoje usluge i proizvode kako bi bolje zadovoljili njihove potrebe.

   Digitalni marketing. To znači korišćenje digitalnih kanala, npr. društveni mediji, SEO, online oglašavanje, marketinga sadržajem , da dopru do šire publike i bolje angažuju trenutne klijente.

Povrh toga, navedene elemente treba tretirati kao jedinstven ekosistem za bolje rezultate.

Izgradite svoju strategiju digitalne transformacije

Jedan od glavnih faktora uspešne digitalne transformacije je doslednost. Svaki od koraka koje preduzmete treba da bude sukcesivan i unapred izračunat. Zato je važno imati solidan plan digitalne transformacije.

Ključni koraci u strategiji digitalne transformacije:

1. Procenite trenutno stanje digitalne tehnologije u vašoj organizaciji

Pre nego što uložite u izgradnju novih proizvoda, morate razumeti kako funkcionišu vaši trenutni poslovni procesi. Zapitajte se prvo: da li ispunjavamo trenutne zahtjeve? Koje su potencijalne oblasti poboljšanja? Kako digitalne tehnologije mogu doprineti našim dugoročnim poslovnim ciljevima?

Osim toga, ako već koristite neku vrstu nasleđene tehnologije, važno je razumeti kako ona funkcionira i da li se ona može graditi na ili integrirati s novim proizvodima.

2. Definišite ciljeve digitalne transformacije

Kada saznate glavne problematične tačke u vašem poslovanju, morate razumeti šta tačno želite da postignete digitalnom transformacijom.Ne transformišite se samo radi transformacije. Pobrinite se da vaša inicijativa ima određenu svrhu.

Trebalo bi da identifikujete sledeće: potrebe vaših klijenata koje želite da zadovoljite, poslovne procese koji bi mogli da se pojednostave, stavke troškova koje možete smanjiti, ili konkurente koje želite da nadmašite.

3. Nacrtajte mapu puta za digitalnu transformaciju

Izrada strategije digitalne transformacije je verovatno najvažnija stavka u vašem planu.Pre svega, strategija treba da se fokusira na potrebe klijenata.

Takođe je važno da se pristupi transformaciji: postizanje prioriteta u oblastima za poboljšanje i korak po korak prema ciljevima. Ovo će vam pomoći da zadržite proces na pravom putu i minimizirate šanse za neuspeh.

4. Izaberite neophodne alate / tehnologije

Sada treba da razmislite o stvarnim sredstvima koja vam mogu pomoći da ostvarite svoje poslovne ciljeve koje ste postavili u svom planu. Na primer, 50% kompanija analizira podatke kao ključnu tehnologiju koja omogućava promenu.

5. Uspostaviti jasno rukovodstvo

Kao sledeći korak, potrebno je da osnujete posvećeni tim i postavite lidera da sprovede vašu strategiju digitalne transformacije. Ako već posedujete kvalifiovani inženjerski kadar, trebate dodeliti odgovornosti prema strategiji.

Možete da izaberite partnera za transformaciju koji razume i podržava vaše poslovne ciljeve i može ispuniti vaša očekivanja.


6. Postavite realan budžet za vašu transformaciju

Naravno, nemoguće je transformisati vaše poslovanje bez razumne investicije kako bi podržali napore vašeg tima. Namensko strateško financiranje, a ne samo deo ukupnog IT budžeta, jedan je od glavnih faktora uspešne digitalne transformacije.

Količina sredstava koja su vam potrebna zavisi uglavnom od vaših strateških ciljeva.


7. Osnažite i obrazujte svoje osoblje

Svi vaši napori za transformaciju mogu biti uzaludni ako vaši zaposleni odbijaju da se prilagode promeni. Zato je važno osigurati da vaša korporativna kultura bude u toku sa transformacijom.

Pored toga, potrebno je da naučite vaše osoblje da najbolje iskoristi nove alate i tehnologije i da efikasno rade u novom ekosistemu.

Danas je svaki posao softverski biznis. Bez obzira na vaš primarni fokus u industriji, morate pratiti inovacije kako biste bili u toku sa konkurencijom i da biste zadovoljili sve veće potrebe klijenata modernog doba.

Da biste bili sigurni da je vaša tranzicija glatka i bez rizika, razmislite o zapošljavanju profesionalne agencije za konsultacije za digitalnu transformaciju.

Kontaktirajte nas da rezervišete besplatne konsultacije sa jednim od naših viših rukovodilaca projekata i pokrenite vašu digitalnu transformaciju danas.