Studio Webi, Danteova 3, Beograd

Kako napraviti sajt?

Ukoliko se pitate kako napraviti sajt i kako funkcionišu web sajtovi, koji su osnovni koraci tokom njegovog razvoja ovo je tekst za Vas!

Biti prisutan na internetu danas je veoma važno. Najočigledniji način za izgradnju ovog prisustva je sajt. Web sajtovi su nekada bili statični poput kataloga sa osnovnim informacijama. Danas su mnogo više od toga. Mogu da pomognu ljudima da pretražuju, kupuju i prate porudžbine, komuniciraju sa korisnicima, čitaju preporuke klijenata, gledaju video snimke.

Prvi korak je da zakupite server i kupite ime domena. Koja je njihova uloga? Na primer, recimo da odlučite da otvorite firmu u stvarnom svetu; prvo biste iznajmili prostor za nju. Web sajt je isto to, samo što ne iznajmljujete prostor u fizičkom prostoru, nego onlajn na serveru.

Šta je u stvari server?  Server je računar povezan sa internetom pomoću softvera koji mu omogućava da skladišti (hostuje) sajt u obliku fajlova, kodova, slika, video klipova i svih drugih stvari koji čine sajt. Samo ime asocira da servira odgovarajući sadržaj po zahtevu, to jest kada neko želi da vidi, neku stranicu ili fajl.

Postoji mnogo agencija koji izdaju prostor na serveru. Poput prodavnice koju imate u fizičkom svetu, plaćate naknadu za hostovanje, što je kao da plaćate kiriju, a kompanija se brine o tehničkim detaljima rada servera umesto Vas.

Svaki server na svetu ima svoju adresu koja se naziva IP adresa (IP je skraćenica za internet protokol). U pitanju je niz brojeva koji omogućava svakom uređaju povezanom na internet da komunicira sa serverom i pronađe ga.

I tu dolazi web adresa ili ime domena… Potrebno je da odaberete lepše ime koje će pozivati tu numeričku IP adresu. Ime domena je način na koji vas prospekti ili potencijalni klijenti pronalaze onako kako bi pronalazili Vašu firmu u stvarnom svetu, pomoću fizičke adrese. To je ono što unesete u prozor pregledača da biste došli do nekog sajta – www.vašafirma.com. Kada ga birate, najpre proverite da li je željeno ime dostupno.

Termin WWW potiče od reči World Wide Web što u prevodu na naš jezik znači svetska mreža. WWW je ogromna mreža linkova, tekstualnog sadržaja i multimedije koja predstavlja sadržaj web sajtova povezanih na internetu.

Kada neko unese adresu u pregledač, u osnovi se događa sledeće: Pregledač otkriva na kom serveru je sadržaj i komunicara sa tim serverom. Onda traži od servera sve neophodne elemente za prikazivanje web stranice. Server odgovora i šalje tekstove, slike, skripte i fajlove. Pregledač zatim sastavlja sve te delove u kompletnu celinu, kako bi posetilac video spakovanu web stranicu.

Dakle izrada sajta počinje shvatanjem kako sve ovo funkcioniše. Server hostuje sajt, a ime domena pomaže ljudima da ga pronađu.

Prva stranica koju posetioci vide kada unesu ime domena i kada zapravo dođu na web sajt je početna stranica ili Home Page. Ona je nešto kao izlog prodavnice. Njena osnovna namena je da poziva ljude da Vas posete i objašnjava čime se bavite. Takođe usmerava na druge stranice sajta pomoću menija i linkova.

Dobra organizacija je jako važna jer dobro organizovani sajtovi imaju dosta poseta. Odlučite koju vrstu sadržaja želite da prikazujete, pa grupišite sadržaj na način koji ima smisla. Počnite od stranica i odeljaka koje su pravilo na većini sajtova.

Stranice kao što su „O nama“, „Kontakt“ i „Naši radovi“. Na stranici za kontakt navedite adresu, telefon, email i mapu. Stranica za kontakt bi trebalo da bude lako dostupna sa prve stranice web sajta. Takođe, bilo bi dobro da korisnici mobilnih uređaja koji pregledaju sajt mogu da Vas pozovu jednim klikom. Na „O nama“, stranici stavite informacije o kompaniji. Zapamtite da se uvek stavite u položaj posetilaca. Šta rade? Koji je njihov cilj? Obezbedite im da lako pronađu potrebne informacije, kao na primer broj telefona ili radno vreme.

Možda želite da ostvare neki važan cilj kao što je porudžbina. Možete da stavite i slike i video. Tekstove i slike možete da podesite i tako da vode do drugih stranica pomoći linkova kada korisnici kliknu na njih. To su u stvari prečice do drugih stranica na Vašem sajtu ili na bilo kom drugom mestu na internetu.

Veoma bitnu stvar predstavlja organizacija sadržaja, odnosno reči i slika kojima pričate priču na stranicama. Način kako se obraćate trebalo da budu mnogo više od jednostavne prodajne prezentacije. Uvek izbegavajte tehnički rečnik i hvalisanje i umesto toga pokušavajte da budete neposredni.

Koncetrišite se da ispunite potrebe korisnika i da rešite njihove probleme. Ako navedete na koji način možete da pomognete posetiocima, sadržaj će biti mnogo zanimljiviji, a i mnogo korisniji. Mogu biti korisne i stvari kao što su testimonijali ili video snimci. Planirajte i napravite sajt imajući u vidu svoje ciljeve i želje posetilaca.

Dobra navigacija podrazumeva organizovanje sajta tako da bude smislen za posetioce. U glavnom meniju navigacije možete da kažete posetiocima šta će naći u svakoj kategoriji.

Obratite pažnju na izgled stranice. On treba da bude dosledan na celom sajtu, sa sličnim fontovima, slikama i ostalim elementima Vašeg dizajna. Kada pravite web sajt, treba da ga napravite lakim za korišćenje. Dajte posetiocima jasnu mapu stranica sajta. Neka dizajn bude dosledan na celom sajtu.

Brzina učitavanja stranica je veoma važno jer je poznato da korisnici interneta nisu strpljivi i ako se stranica dugo učitava, verovatno će otići.  Postoji mnogo tehničkih stvari pomoću kojih možete da ubrzate sajt, npr. odabir pravih tehnologija ili rešenja za hostovanje.

Web sajt mora da bude prilagođen mobilnim uređajima. Sve više ljudi koristi mobilne telefone kao uređaje za pregledanje, pa ako sajt nije prilagođen tim uređajima, potencijalno ćete gubiti klijente.

Testirajte sajt na što je više moguće računara, uređaja i pregledača i proverite da li svuda izgleda dobro? Da li ima detalja koji odbijaju posetioce.

Ako izaberete dobro  ime domena, organizujete sajt na logičan način zaista možete da pomognete posetiocima da pronađu upravo ono što traže. Ovo su bile neke preporuke koje su korisne u planiranju izrade sajta. Nadamo se da su bile korisne.