Studio Webi, Danteova 3, Beograd

Reklamiranje na Googlu

Izgradili ste svoje onlajn prisutvo, napravili sajt i sada želite da budeti istaknuti u pretragama. Želite da budete na prvoj strani u listi pretraga po zadatim ključnim rečima. Da li je to moguće? Da, uz pomoć reklamiranja na Googlu.

Na duže staze organske ili besplatne pretrage su cilj svake firme koja posluje na internetu. Međutim potrebno je da prođe dosta vremena i truda da bi ste se pojavili na istaknutim mestima u pretrazi. Time se bavi SEO optimizacija. Ako vam se žuri i imate budžet namenjen za plaćanje oglasa onda nemate dilemu – oglašavajte se!

Kako u stvari funkcioniše oglašavanje na pretraživačima tj. marketing na pretraživaču?

Zamislite da pretražujete neku ključnu reč, na primer restorane u Beogradu. Ubacite ključnu reč za pretragu i dobijate stranicu sa puno opcija za razmatranje. Neki rezultati su organski besplatni i njih Google smatra kao najrelevatnije za određenu pretragu. Šta je sa ostalim rezultatima? Oni su oglasi, ali ne kao oni koji ste navikli da vidite u magazinima, već veoma konkretni u odnosu na zadati pojam. Svaki rezultat je vezan za ključnu reč ili frazu koju ubacite. Ne vidite oglase koji nisu u vezi sa ciljem vaše pretrage.

Najvažnija svojstvo pretraživača je da prikaže posetiocima rezultate koje traže, što važi i za oglase. Dakle, kako tačno funkcioniše oglašavanje na pretraživaču, Šta se dešava u pozadini? Ova vrsta marketinga se zasniva na sistemu aukcije. Kada započnemo pretragu nekog pojma dobijamo stranicu sa rezultatima. Broj mesta na kojima mogu da se prikazuju oglasi na jednoj stranici je ograničen. Oglašavači se nadmeću na aukciji za ta mesta i pobednički oglasi se prikazuju na najboljim mestima na stranici. To su oni oglasi koje vidimo na vrhu stranice. Niže plasirani se prikazuju na nižim pozicijama.

Kako aukcija funkcioniše?

Kao i kod drugih aukcija, dajete svoju ponudu, ona je maksimalna cena koju ste spremni da platite za oglas po kliku. Pored ponude, na ovoj aukciji je bitan i kvalitet. Dakle, za uspeh na aukciji vam treba konkurentna ponuda i dobra relevantnost. Kada imate i jedno i drugo, to je recept za uspeh.

Pretraživači nagrađuju ključne reči i oglase koji su veoma relevantni za pretragu. Moguće je da relevantni oglasi osvajaju najviša mesta na stranici rezultata pretrage, čak i sa manjim ponudama. U nekim slučajevima, bez obzira na visinu ponude, pretraživač neće prikazivati oglas ako oglas nije merodavan.

Kako napisati uočljive oglase, zanimljive naslove i jasne pozive na akciju?

Postoje neka jednostavna pravila koja možete da pratite da biste pretvorili nešto obično u nešto što skreće pažnju. Prva stvar je relevantnost. Napišete naslov oglasa tako da se što bolje podudara sa rečima ili frazama koje osobe koje pretražuju koriste. Razmišljajte kako vaši potencijalni klijenti razmišljaju, šta bi mogli da stave kao upit.

Kada pokrenete novu kampanju za marketing na pretraživaču, važno je da razumete šta ključnu reč čini dobrom uključujući relevantnost, saobraćaj, konkurenciju. Obratite pažnju koje fraze koristi konkurencija u svojim kampanjama.

Koji su drugi načini da se oglas istakne u među ostalima?

To može da bude ponuda ili promocija. Naznačite akcije, raprodaje ili posebne pogodnosti za klijente, tako čete sigurno da privučete pažnju. I na kraju, u oglasu je neophodan snažan i jasan poziv na akciju. Recite posetiocima šta želite da urade kada dođu na sajt. Bilo bi dobro da to navedete u drugom redu oglasa, tako da osoba koja pretražuje zna tačno šta da radi nakon što klikne na oglas.

Reklamiranje na Googlu je jako moćna opcija u sklopu digitalnog marketinga. Jednostavno je, ali i veoma efikasno. Korisnici prave upite koji žele a oglašavači ciljaju te određene pretrage i plaćaju samo kad neko klikne da sazna više.