Studio Webi, Danteova 3, Beograd

SEO za mobilne uređaje

Mobilne SEO usluge

Već godinama sve više pretraga potiče od mobilnih uređaja. Da bi brzo pronašli ono što traže, korisnici pametnih telefona i tableta koriste onlajn pretragu za sve, od pretraga lokacija do poređenja proizvoda, rejtinga, recenzija i kupovine. Mobilni SEO zahteva jedinstvenu strategiju kako bi se korisnicima omogućilo brzo i jednostavno pronalaženje informacija koje traže.

Postoje dva glavna fokusa na koje se uspešne mobilne SEO kampanje oslanjaju: brzina stranice i mobilno iskustvo. Brzina stranice obezbeđuje da korisnici mobilnih uređaja mogu brzo da pristupe sajtu, a iskustvo sa mobilnim uređajem omogućava lako pregledavanje sadržaja određene web lokacije.

Šta je brzina stranice?

Brzina stranice se odnosi na vreme potrebno da se stranica učita na mobilnim uređajima. Mobilni korisnici obično čekaju 3 sekunde ili manje da bi se stranica učitala. To znači da svaka stranica na sajtu treba da se što je brže moguće učita da bi korisnici mobilnih mogli brzo da pronađu ono što im je potrebno bez potrebe da napuste sajt i odu na konkurentski.

Od 2010. Google je rekao da je brzina stranica faktor koji utiče na više rangiranje u pretraživanju. Google preporučuju da se sajt za mobilne uređaje podesi da se stranica brzo učita i to rezultira pozitivnim korisničkim iskustvom. Ovo uključuje, ali nije ograničeno na, sažimanje slika i videa, smanjenje JavaScript-a, HTML-a i CSS-a i iskorištavanje keširanja pretraživača.

Šta je mobilno iskustvo?

Nakon što su korisnici učitali web lokaciju na njihov mobilni uređaj, sledeći korak je osigurati da je web lokacija jednostavno za navigaciju. Google-ov algoritam za rangiranje se fokusira na upotrebljivost, kako bi svojim korisnicima pružio najbolje moguće iskustvo za pretraživanje. Dakle, ako se sajt brzo učitava na mobilnom uređaju, ali korisnicima ne pruža dobar korisnički doživljaj, verovatno ćete izgubiti svoje poslove.

Na primer, ako se stranica učita brzo, ali sadržaj ne informiše korisnike o proizvodu ili usluzi, verovatno ćete izgubili posao.

Kako poboljšati brzinu stranice sa mobilnim SEO?

Brzina stranice je u potpunosti u vašoj kontroli. Brzina stranice proizilazi iz nekoliko stvari, uključujući veličinu datoteka slika, način na koji se kodovi učitavaju i vreme odziva sa servera. Nakon tehničke SEO analize, uspešne SEO kampanje pokreću reviziju brzine stranice koristeći sledeće parametre.

Obrišite keš hostinga

Keširanje je proces čuvanja određenih web resursa, tako da ne moraju svaki put da se učitavaju od nule (što je dobro). Pomaže učitavanju sajta, osim kada imate previše verzija sajta. Onda je vreme da sve to izbrišete, pogotovo ako je programer šifrirao način na koji sajt treba da rukuje svojim resursima.

Većina glavnih web hostova čini ovaj proces prilično lakim. WordPress ima ugrađeni alat (i mnoge dodatke) koji će ovo uraditi za vas.

Smanjite veličinu slike

Velike slike utiču na brzinu učitavanja, tako želite preneti slike na host server u što manjoj veličini. Pod veličinom se podrazumeva merenje širine i visine slike, u pikselima. Ako će sajt prikazati sliku 300 × 200 piksela, onda je postavite na 300 × 200 piksela. Otpremanje nečeg većeg od toga je rasipanje resursa. Ne želite da sajt učita ogromnu sliku veličine 3000 × 2000 piksela, samo da bi je prikazao na jednoj desetini te veličine. To će uštedeti mnogo propusnog opsega. Postoji mnogo besplatnih alata za kompresiju i uređivanje slika.

Smanjite rezoluciju slike

Ovo je odvojeno od veličine. Rezolucija se odnosi na PPI (piksela po inču) slike. Što je više PPI, to je veća jasnoća (i veća rezolucija). To je razlika između gledanja YouTube-a u 1080 naspram 720 ili 480.

Ako štampate sliku, odštampajte je na 300 PPI. Ako gledate sliku na webu, sačuvajte je na 72 PPI. Uobičajeni monitor ne može da prikaže sliku pri većoj rezoluciji, pa se veličina datoteke povećava eksponencijalno. To je isti koncept kao i veličina slike. Što manje učitavate, brže će se otvoriti sajt.

Tipovi datoteka: JPG, PNG ili GIF?
Vrsta datoteke pravi razliku. Tri najčešća tipa datoteka za slike su JPG, PNG i GIF. Kao opšte pravilo, JPG fajlovi imaju manju veličinu datoteke i zato im je potrebno manje vremena za učitavanje. Oni takođe ne čuvaju transparentnost. Ako vam je potrebna transparentnost, koristite se sa PNG-om. GIF datoteke mogu biti korisne ako imate jednostavnu sliku kao što je logotip koji ne uključuje previše boja.

Smanjite CSS i JS kod
Kada se stranica učita, pretraživač mora pristupiti, pročitati i učitati više datoteka s vašeg hosta. Datoteke Javascript (JS) i kaskadnih tabela stilova (CSS) u velikoj meri govore pretraživaču kako bi stranica trebala izgledati, a oni su neki od prvih resursa za učitavanje. Pošto su na prvom mestu, mogu da uspore sve ostalo ako se ne učitaju brzo. Proces smanjenja koda je posao za web developera. To je nešto što Google često preporučuje da bi se poboljšala brzina stranice i to se u suštini svodi na pojednostavljenje koda stranice. To znači uklanjanje nepotrebnih ili redundantnih podataka, komentare kodova, pojednostavljenje formata, uklanjanje neiskorišćenih kodnih blokova, itd. Što brže pretraživač može da čita resurse, brže se učitava strana. Postoji nekoliko alata koji to mogu da urade umesto vas, ali ako niste sigurni kako da promenite kod na svojoj stranici, najbolje je da to ostavite web programerima.

Smanjite preusmeravanja na Vašem sajtu

Postoji pet tipova preusmeravanja stranica, ali je preusmeravanje 301 najčešće. Kada korisnik poseti tu stranicu, 301 im kaže da “ ta stranica nije više tu i trajno je premeštena na drugu stranicu“ i šalje ih ka novoj destinaciji. Na primer, ako pravite nove verzije nekih starih postova na blogu sa novim URL-ovima, ali Vaše stare još uvek imaju preglede, možda ćete želeti da preusmerite posetioce sa stare URL-a na novu tako da ne propustite saobraćaj.

Međutim, preusmeravanje usporava sajt. Dodajete još jedan korak kako bi posetiloci došli tamo gde žele da se pojave, a ako se to dešava prečesto, oni će biti frustrirani i otići.

Smanjite vreme odziva servera

Vreme odziva servera može biti usko grlo za sporo učitavanje stranica i igra važnu ulogu, čineći oko 10% ukupnog vremena odlaganja. Vreme odziva servera je ekvivalentno vremenu koje je potrebno da server učita stranicu.

U suštini postoje dva načina na koja možete pokušati da poboljšate svoje vreme odziva: ili optimizujete resurse koje imate, ili ih u potpunosti nadogradite. Svaki put kada sajt mora da učita resurs, to je novi zahtev. To znači svaki HTML, JS i CSS fajl za svakog korisnika. Kada imate dosta poseta, sajt može biti preplavljen zahtevima. To vam daje dve opcije: optimizirajte te resurse i smanjite broj zahteva po poseti ili nadogradite svoj hosting.

Avoid Broken Links
Ovde ne pričamo toliko o prekinutim vezama u tekstu (iako su one veoma loše iz različitih razloga). Umesto toga, na brzinu stranice utiču neispravne veze u URL-ovima JS, CSS i slika.

Čuvajte se loših tema i loših sistema za upravljanje sadržajem

Nisu svi CMS sistemi i teme kreirani podjednako efikasno. Ako koriste mnogo dodatnih resursa koji se moraju učitati, to usporava sajt. Moguće je značajno poboljšati brzinu stranice samo prelaskom na efikasniju temu ili CMS. Ako pokušavate da izaberete CMS, idite na one koji daju veću kontrolu. WordPress i Drupal su odlična opcija za SEO.